PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 4 |

Tytuł artykułu

Effects of different drying methods on quality and content of aromatic volatiles in dried mushrooms Agaricus bisporus

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ różnych technik suszenia na zawartość lotnych związków zapachowych oraz jakość suszu pieczarkowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Losses in 1-octen-3-ol, the characteristic mushroom aroma compound, reach the level of 90% to 100%, depending on techniques of drying. In the sum total of all volatiles in mushrooms benzaldehyde accounts for 6% to 44% and benzyl alcohol-27% to 67%. It was determined that the best quality dried mushroom materiał may be obtained by application of freezedrying or vacuum-roller-drying.
PL
Badano związki lotne zapachowe pieczarki surowej Agaricus bisporus oraz susze pieczarkowe otrzymane metodą tradycyjną, sublimacji, fluidyzacji, walcową i rozpyłową. Za pomocą chromatografii gazowej zidentyfikowano w surowych pieczarkach występowanie lotnych związków zapachowych: 3-metylo-butanol, oktanon-3, okten-1-ol-3, aldehyd benzoesowy i alkohol benzylowy. Głównym związkiem odpowiedzialnym za zapach surowych pieczarek był okten-1-ol-3 i jego ilość wynosiła ok. 80% sumy wszystkich lotnych związków zapachowych. Stwierdzono, że w czasie suszenia pieczarek, zależnie od stosowanej techniki, występują jego straty w granicach 90-100%. W suszach pieczarkowych stwierdzono nowe związki i inny stosunek związków lotnych. Głównymi związkami lotnymi suszów pieczarkowych były: alkohol benzylowy w granicach 27-67% i aldehyd benzoesowy w granicach od 6 do 44% sumy wszystkich związków lotnych. Na podstawie badań jakościowych ustalono, że susze najlepszej jakości można otrzymać przez liofilizację pieczarek, bądź też przez suszenie ich na suszarni walcowo-próżniowej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

4

Opis fizyczny

p.409-425,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Central Laboratory of Food Concentrates Industry, Poznan, Poland
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Central Laboratory of Food Concentrates Industry, Poznan, Poland
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. D. Cronin, K. Ward: J. Sci. Food Agric., 1971, 22, 447-479.
  • 2. E. Wąsowicz: Biulletin de L'Academie Polonaise des Sciences Serie des sciences biologiques 1974, 27, 3.
  • 3. E. Kamiński, H. Lis, E. Wąsowicz: Chem. Anal., 1971, 16, 1325.
  • 4. E. Kamiński, S. Stawicki, E. Wąsowicz: Acta Alimentaria Polonica 1975, 25, 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b7f1f956-84c5-4fcf-8665-4a745f4b3e6b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.