PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 60 | 03 |

Tytuł artykułu

Antyoksydanty owoców i warzyw. Cz.1. Funkcja i działanie

Warianty tytułu

Fruit and vegetables antioxidants. Part I. Function and operation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zwiększona konsumpcja owoców i warzyw zmniejsza częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych, raka i innych chorób przewlekłych. Działania zdrowotne owoców i warzyw częściowo zależą od obecnych w tych produktach antyutleniaczy flawonoidów. Doprowadziło to do hipotezy, że flawonoidy diety odgrywają znaczącą rolę przeciwutleniaczy in vivo. Pogląd ten jednak został zakwestionowany przez badania na biodostępność flawonoidów, które wskazują, że mają one bardzo niskie stężenia w osoczu krwi ludzkiej po spożyciu pokarmów bogatych we flawonoidy. Ponadto, owoce i warzywa zawierają wiele makro- i mikro składników odżywczych, oprócz flawonoidów, które mogą bezpośrednio, lub przez wpływ na ich metabolizm, podwyższać całkowitą zdolność antyoksydacyjną osocza krwi.
EN
Increased fruit and vegetable consumption reduces the incidence of cardiovascular diseases, cancer, and other chronic diseases. Health effects of fruits and vegetables have been attributed, in part, to antioxidant flavonoids present in these foods. These observations led to the hypothesis that dietary flavonoids play a significant role as antioxidants in vivo. This notion, however, has been challenged by studies on the bioavailability of flavonoids, which indicate that they reach only very low concentrations in human plasma after the consumption of flavonoid- rich foods. Furthermore, fruits and vegetables contain many macro- and micronutrients, in addition to flavonoids, that may directly or through their metabolism affect the total antioxidant capacity of plasma.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

03

Opis fizyczny

s.8-11,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów
  • Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów
autor
  • Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów

Bibliografia

  • [1] Abby Kjersti, Grete Skrede, Ronald Wrolstad. 2005. “Phenolic composition and antioxidant activities in flesh and achenes of strawberries (Fragaria ananassa)”. Journal of Agricultural Food Chemistry 53 (10) : 4032–4040. DOI: 10.1021/jf048001o.
  • [2] Arts C.W. Ilja, Peter C. Hollman. 2005. “ Polyphenols and disease risk in epidemiologic studies”. American Journal of Clinical Nutrition 81 : 317S–325S.
  • [3] Arts C.W. Ilja, David R. Jacobs Jr., Myron Gross, Lisa J. Harnack, Aron T. Folsom. 2002. “Dietary catechins and cancer incidence among postmenopausal women: the Iowa women’s health study (United States)”. Cancer Causes Control 13 : 373–382.
  • [4] Boeing Heiner, Angela Bechthold, Achim Bub, Sabine Ellinger, Dirk Haller, Anja Krok, Eva Leschik-Bonnet, Manfred J. Müller, Helmut Oberritter. 2012. “Critical review: vegetables and fruit in the prevention of chronic diseases”. European Journal of Nutrition 51 (6) :637–663. DOI 10.1007/s00394-012-0380-y.
  • [5] Bosetti Cristina, Luana Spertini, Maria Parpinel, Patricia Gnagnarella, Pagona Lagiou. 2005. “Flavonoids and breast cancer risk in Italy”. Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention 14 : 805–808. DOI: 10.1158/1055-9965.
  • [6] Caan J. Bettle, Marilyn L. Kwan, Georgia Hartzel, Adrienne Castilla, Martha L. Slattery, Barbara Sternfeld, Erin Weltzien. 2008. “Pre dialog body mass index, post-diagnosis among weight change, and prognosis among woman with early stage brest cancer”. Cancer Cause Control 19 : 1319–1329. DOI: 10.1007/s10552-008-9203-0.
  • [7] Ignat Ioana, Irina Volf, Valentin I. Popa. 2011. “A critical review of methods for characterisation of polyphenolic compounds in fruits and vegetables”. Food Chemistry 126 (4) : 1821–1835. DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.12.026.
  • [8] Knekt Paul, Jorma Kumpulainen, Ritva Jarvinen, Harri Rissanen, Markku Heliovaara, Ari Reunanen. 2002. “Flavonoid intake and risk of chronic diseases”. American Journal of Clinical Nutrition 76 : 560–568.
  • [9] Liwe Gu, Mark A. Kelm, John F. Hammerstone, Garry Beecher. 2004. “Concentration of ptoanthocyanidins in common food and estimation of normal consumption”. Journal of Nutrition 134 (3) : 613–617.
  • [10] Lotto B. Silvia, Balz Frei. 2004. “Relevance of apple polyphenols as antioxidant in human plasma: contrasting in vitro and in vivo effects”. Free Radical Biology & Medicine 36 : 201–211. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2003.10.005.
  • [11] Lotto B. Silvia, Balz Frei. 2004. “The increase in human plasma antioxidant capacity after apple consumption in due to the metabolic effect of fructose on urate, not apple-derived antioxidant flavonoids.” Free Radical Biology & Medicine 37 : 251–258. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2004.04.019.
  • [12] Lottio B. Silvia, Balz Frei. 2006. “Consumption of flavonoid-rich food and increased plasma antioxidant capacity in humans”. Free Radical Biology & Medicine 41 : 1727–1746. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2006.04.033.
  • [13] Manach Claudine, Augustin Scalbert, Christine Morand, Christian Rémésy, Liliana Jiménez. 2004. “Polyphenols: food sources and bioavailability”. American Journal of Clinical Nutrition 79 : 727–747.
  • [14] Mukai Kazuo, Shuji Mitani, Keishi Ohara, Shin Nagaoka. “Structure-activity relationship of the tocopherol-regeneration reaction by catechins”. 2005. Free Radical Biology & Medicine 38 (9) : 1243–1256. DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2005.01.011.
  • [15] Natsume Midori, Naomi Osakabe, Akiko Yasuda, Seigo Baba, Takashi Tokunaga, Kazuo Kondo, Toshihiko Osawa, Junji Terao. 2004. „In Vitro antioxidative activity of (−)-epicatechin glucuronide metabolites present in human and rat plasma”. Free Radical Research 38 (12) : 1341–1348. DOI: 10.1080/10715760400022087.
  • [16] Rietveld Anton, Sheila Wiseman. 2003. “Antioxidant effects of tea: evidence from human clinical trials”. Journal of Nutrition 133 (10) : 3285S–3292S.
  • [17] Sánchez-Moreno Concepción, Guohua Cao, Boxin Ou, Ronald L. Prior. 2003. “Anthocyanin and Proanthocyanidin Content in Selected White and Red Wines. Oxygen Radical Absorbance Capacity Comparison with Nontraditional Wines Obtained from Highbush Blueberry”. Journal of Agricultural Food Chemistry 51 (17), 4889–4896. DOI: 10.1021/jf030081t.
  • [18] Svilaas Arne, Armit Sakhi, Lene Andersen, Tone Svilaas, David Jacobs. 2004. “Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans”. Journal of Nutrition 134 (3) : 562–567.
  • [19] Van der Sluis Addie, Matthijs Dekker, Anton de Jager, Wim Jongen. 2001. “Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple: effect of cultivar, harvest year, and storage conditions”. Journal of Agricultural Food Chemistry 49 (8) : 3606–3613. DOI: 10.1021/jf001493u.
  • [20] Walle Kristina, Thomas Walle. 2002. “Induction of human UDP-glucoronosyltransferase UGT1A1 by flavonoids - structural requirements”. Drug Metabolism & Disposition 30 (5) : 564–569. DOI: 10.1124/dmd.30.5.564.
  • [21] Watt B. K.; A. L. Merrill, M. L. Orr, Wu Woot-Tsuen, R. K. Pecot. 1950. “Composition of foods, raw, processed, prepared”. USA, USDA, Bureau of Human Nutrition & Home Economy, Agricultural Handbook, No. 8.
  • [22] Widansky M., S. Duffy, N. Hamburg, N. Gocke. 2005. “Effects of black tea consumption on plasma catechins and merkers of oxidative stress and inflammation in patients with coeonary artery disease”. Free Radical Biology & Medicine 38 : 499–506. DOI:10.1016/j.freeradbiomed. 2004.11.013.
  • [23] World Health Organization. Global Health Risks Summary Tables. WHO: Geneva, Switzerland. 2009.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b7cd4160-e4db-40a2-9206-8dcae7df81a3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.