PL
Prawidłowe żywienie jest jedną z najważniejszych metod utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz profilaktyki wielu groźnych chorób, w tym chorób układu krążenia. Jak wskazują liczne badania naukowe żywność funkcjonalna, głównie w postaci margaryny wzbogacanej w stanole i sterole roślinne, skutecznie obniża poziom cholesterolu frakcji LDL. Naturalnie fitosterole w największych ilościach występują w olejach roślinnych, jednak ich spożycie w tradycyjnej diecie jest dosyć niskie. W związku z tym asortyment żywności wzbogaconej o sterole roślinne gwałtownie rośnie. Obecnie oprócz margaryny fitosterole dodawane są m.in. do napojów mlecznych, jogurtów, majonezu, produktów mięsnych oraz wyrobów cukierniczych.
EN
Proper nutrition is one of the most important methods of maintaining good health and the preventing many serious diseases, including cardiovascular disease. As shown by numerous scientific studies, functional food, mainly in the form of margarine enriched with plant sterols and stanols, effectively lowers level of LDL cholesterol. Naturally phytosterols in the largest quantities are found in vegetable oils, but their consumption with traditional diet is quite low. Therefore, the assortment of food, enriched by plant sterols is growing rapidly providing a wide range of products for consumers. Currently, besides margarine, phytosterols are added, inter alias, to milk drinks, yogurt, mayonnaise, meat products and confectionery.