Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy
Bibliografia
1. Baranowski K.: 2000. Czynniki wpływające na charakter i jakość goryczki oraz aromatu chmielowego w piwie. Materiały z seminarium w Kazimierzu Dolnym, 12-13 czerwca 2000,1-6.
2. Biendl M„ Pinzl Ch.: 2008. Hops and health. German Hop Museum Wolnzach.
3. De Keukeleire D.: 2004. Fundamentals of beer and hop chemistry. Quimica Nova 23, 108-112.
4. Dubiel Ł., Kargul K., Zaorski T: 1990. Nowoczesne przetwórstwo chmielu. Wyd. IUNG, seria P (48).
5. Foster A., Schmidt R.: 1994. The characterisation and classification of hop varieties. Eur. Brew. Conv. Monograph XXII, EBC-Symposium on hops, Zoeterwoude, Nederlands, May/ June 1994, 252-269.
6. Hanke S.: 2009. Linalool - a key contributor to hop aroma. MBAA, Global emerging issues, www.mbaa.com/brewresources/Documents/Linalool.pdf
7. Kovaćević M., Kać M.: 2002. Determination and verification of hop varieties by analysis of essential oils. Food chemistry 77,489-494.
8. Van Cleemput M., Cattoor K., De Bosscher K., Haegeman G., De Keukeleire D., Heyerick A.: 2009. Hop (Humulus lupulus) – derived bitter acids as multipotent bioactive compounds. J.Nat. Prod.,72 (6), 1220-1230.
9. Vent L., Vent J.: 1999. Skupiny odrud chmele a jejich vyużyti v pivovarskem prumyslu. Kvasny Prumysl 12, 335-337.