PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 68 | 4 |

Tytuł artykułu

Associations between adult perception of body weight, diet, preparing meals and dietary patterns

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. The links between dietary patterns, the perception of one’s body weight and diet as well preparing meals are poorly recognised in the literature. In order to develop effective nutritional education and focused interventions, more of such information is thereby required to improve the nation’s health. Objective. To identify dietary patterns based on declared food consumption rates and subject responses on whether dieting, perception of body weight and diet and preparing meals are linked to such dietary patterns. Material and methods. The survey was conducted in 2016 on 344 consumers chosen for age (20-65 years) and their consent for study participation. Rates of eating the foods selected were measured using a 7-point scale. Cluster analysis was used to identify three dietary patterns of behaviour: ‘potentially beneficial to health’, ‘potentially unfavourable for health; deficient’ and ‘potentially unfavourable for health; excessive’. The analysis was performed using IBM SPSS Statistics version 23.0. Results. There were significantly more subjects showing ‘potentially beneficial for health’ behaviour, normal body weight, those dieting (whether now or in the past) and those who evaluated their diet as being very good or good compared to other groups. They were also more involved in preparing their meals at home. Differences were found between the ‘unfavourable for health’ dietary patterns concerning subject’s involvement in meal preparation. The dietary pattern for ‘deficient’ behaviour found lower rates of those preparing their meals at home. Conclusions. The pattern of potentially beneficial dietary habits was linked to weight control through a slimming diet and greater involvement in the preparation of food for consumption. The results show the need to develop food choice skills rather than just transferring knowledge in the nutrition education process.
PL
Wprowadzenie. Związek między wzorami zachowań żywieniowych a postrzeganiem masy ciała i sposobu żywienia oraz zaangażowaniem w przygotowanie posiłków w domu nie został jeszcze dobrze rozpoznany. Jednocześnie wiedza na ten temat jest użyteczna w przygotowywaniu skutecznej edukacji żywieniowej i interwencji ukierunkowanych na poprawę zdrowia populacji. Cel. Wyodrębnienie wzorów zachowań żywieniowych na podstawie deklarowanej częstości spożywania wybranych grup żywności oraz odpowiedź na pytanie czy stosowanie diet odchudzających, samoocena masy ciała i sposobu żywienia oraz zaangażowanie w prace związane z przygotowaniem posiłków wykazuje związek z przynależnością do wzorów zachowań żywieniowych. Materiał i metody. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone w 2016 roku wśród 344 konsumentów w wieku 20-65 lat. Dobór próby był celowy. Po spełnieniu kryterium wieku i wyrażeniu zgody na udział w badaniu osoba była włączana do badanej grupy. Częstotliwość spożywania wybranych produktów żywnościowych oceniano na 7-punktowych skalach. Na podstawie analizy skupień uwzględniającej częstość spożywania wybranych grup produktów żywnościowych wyodrębniono 3 wzory zachowań żywieniowych: „potencjalnie korzystne dla zdrowia”, „potencjalnie niekorzystne dla zdrowia – niedoborowe”; „potencjalnie niekorzystne dla zdrowia – nadmiarowe”. Do charakterystyki wyodrębnionych wzorów wykorzystano cechy socjo-demograficzne, deklaracje respondentów na temat stosowania diety odchudzającej, samoocenę masy ciała i sposobu żywienia oraz zaangażowanie w prace związane z przygotowaniem żywności do spożycia. Analizy wykonano z wykorzystaniem IBM SPSS Statistics, wersja 23.0. Wyniki. Wzór zachowań „potencjalnie korzystnych dla zdrowia”, w porównaniu z pozostałymi wzorami, reprezentowało istotnie więcej osób z masą ciała w normie, stosujących obecnie lub w przeszłości dietę odchudzającą, oceniających własny sposób żywienia jako bardzo dobry lub dobry oraz często przygotowujących posiłki w domu. W grupie osób z zachowaniami „potencjalnie niekorzystnymi dla zdrowia” stwierdzono zróżnicowanie po uwzględnieniu zaangażowania w prace związane z przygotowaniem posiłków. Wzór zachowań „niedoborowych” charakteryzował mniejszy odsetek osób często przygotowujących posiłki w domu. Wnioski. Wzór zachowań żywieniowych potencjalnie korzystnych dla zdrowia łączył się z kontrolą masy ciała poprzez stosowanie diety odchudzającej i większym zaangażowaniem w prace związane z przygotowaniem żywności do spożycia. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę rozwijania umiejętności związanych z wyborem żywności, a nie tylko transfer wiedzy w procesie edukacji żywieniowej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

4

Opis fizyczny

p.381-387,ref.

Twórcy

  • Department of Organization and Consumption Economics, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 159c, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Organization and Consumption Economics, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Antonides G., van Raaij W.F.: Consumer behaviour. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2003. (In Polish)
  • 2. Cole T.J., Lobstein T.: Extended international (IOTF) body mass index cut-offs for thinness, overweight and obesity. Pediatr Obes 2012;7:284-94. DOI:10.1111/j.2047-6310.2012.00064
  • 3. Cook N.R., Cutler J.A., Obarzane, E., Buring J.E., Rexrode K.M., Kumanyika S.K.: Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP) BMJ, 2007; 334: 885–888 DOI: 10.1136/bmj.39147.604896.55.x
  • 4. Deshpande S., Basil M.D., Basil D.Z.: Factors influencing healthy eating habits among college students: an application of the health belief model. Health Mark Q. 2009; 26(2):145-64. DOI:10.1080/07359680802619834
  • 5. Féart C., Samieri C., Rondeau V., Amieva H., Portet F., Dartigues J.F., Scarmeas N., Barberger-Gateau P.: Adherence to a Mediterranean diet, cognitive decline, and risk of dementia. JAMA. Aug 12;302(6):638-48. DOI: 10.1001/jama.2009.1146.
  • 6. Floro J.D., Newsome R., Fisher W., Barbosa-Cánovas G.V., Chen H., Dunne C.P., German J.B., Hal R.L., Heldman D.R., Karwe M.V., Knabel S.J., Labuza T.P., Lund D.B., Newell-McGloughlin M., Robinson J.L., Sebranek J.G., Shewfelt R.L., Tracy W.F., Weaver C.M., Ziegler G.R.: Feeding the World Today and Tomorrow: The Importance of Food Science and Technology. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2010; 9: 572–599. DOI: 10.1111/j.1541-4337.2010.00127.x
  • 7. Forshee R.A. Anderson P.A., Storey M.L.: Sugarsweetened beverages and body mass index in chilren and adolescents: a meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2008; 87:1662–1671.
  • 8. Galinski G., Lonnie M., Kowalkowska J., Wadolowska L., Czarnocinska J., Jezewska-Zychowicz M., Babicz-Zielinska E.: Self-reported dietary restrictions and dietary patterns in Polish girls: a short research report (GEbaHealth Study. Nutrients 2016;8(12),796; DOI:10.3390/nu8120796.
  • 9. Hawrysz I., Krusińska B., Słowińska M.A., Wądołowska L., Czerwińska A., Biernacki M.: Nutritional knowledge, diet quality and breast or lung cancer risk: a casecontrol study of adults from Warmia and Mazury region in Poland. Rocz Panstw Zakl Hig 2016;67(1):9-15.
  • 10. Johnson L., Mander A., Jones L., Emmett P., Jebb S.: A prospective analysis of dietary energy density at age 5 and 7 years and fatness at 9 years among UK children. Int J Obes 2008;32:586-593. DOI:10.1038/sj.ijo.0803746.
  • 11. Kant A.K.: Dietary patterns and health outcomes. J Am Diet Assoc 2004;104:615-635. DOI:10.1016/j.jada.2004.01.010.
  • 12. Kesse-Guyot E., Bertrais S., Peneau S., Estaquio C., Dauchet L., Vergnaud A., Czernichow S., Galan P., Hercberg S., Bellisle F.: Dietary patterns and their sociodemographic and behavioural correlates in French middle-aged adults from the SU. VI. MAX cohort. Eur J Clin Nutr 2009;63:521-528. DOI 10.1038/sj.ejcn.1602978.
  • 13. Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych osób w wieku 16-65 lat [Questionnaire to study beliefs and dietary habits of people aged 16-65 years]. Available ttps://www.knozc.pan.pl (Accessed 2.01.2016) (in Polish).
  • 14. Luszczynska A., Scholz U., Sutton, S.: Planning to change diet: a controlled trial of an implementation intentions training intervention to reduce saturated fat intake among patients after myocardial infarction. J Psychosom Res. 2007;63(5):491-7. DOI:10.1016/j.jpsychores.2007.06.014.
  • 15. Meier T., Senftleben, K., Deumelandt, P., Christen, O., Riedel, K., Lange,r M.: Healthcare Costs Associated with an Adequate Intake of Sugars, Salt and Saturated Fat in Germany: A Health Econometrical Analysis. PLoS One. 2015;10(9), DOI:.org/10.1371/journal.pone.0135990.
  • 16. Messier S.P., Mihalko S.L., Legault C., Miller G.D., Nicklas B.J., DeVita P., Loeser R.F.: Effects of intensive diet and exercise on knee joint loads, inflammation, and clinical outcomes among overweight and obese adults with knee osteoarthritis: the IDEA randomized clinical trial. JAMA 2013;310(12):1263-1273. DOI: 10.1001/jama.2013.277669.
  • 17. Nakai, Y., Noma, S., Nin, K., Teramukai, S., Wonderlich, S.A.: Eating disorder behaviors and attitudes in Japanese adolescent girls and boys in high schools. Psychiatry Res 2015;230:722-7244, DOI: 248 10.1016/j.psychres.2015.09.045.
  • 18. Napoli N., Shah K., Waters D.L., Sinacore D.R., Qualls C., Villareal D.T.: Effect of weight loss, exercise, or both on cognition and quality of life in obese older adults. Am. J Clin Nutr 2014;100(1):189-198. DOI: 10.3945/ajcn.113.082883.
  • 19. Newby P.K., Muller D., Hallfrisch J., Qiao N., Andres R., Tucker K.L.: Dietary patterns and changes in body mass index and waist circumference in adults. Am J Clin Nutr. 2003;77(6):1417-25.
  • 20. Phillips S.M., Bandini L.G., Naumova E.N., Cyr, H., Colclough S., Dietz W.H., Must A.: Energy-dense snack food intake in adolescence: longitudinal relationship to weight and fatness. Obes Res, 2004:12:461-472. DOI:10.1038/oby.2004.52.
  • 21. Piotrowska E., Broniecka A., Bronkowska M., Wyka J., Biernat J.: Impact of self-assessment of body mass on the supply of energy and macronutrients in 17‑18‑yearold adolescents in the aspect of metabolic syndrome risk Probl Hig Epidemiol 2014, 95(2):366-375 (In Polish)
  • 22. Rodrigues P.R.M., Luiz R.R., Monteiro L.S., Ferreira M.G., Gonçalves-Silva, R.M.V., Pereira, R.A.: Adolescents’ unhealthy eating habits are associated with meals skipping. Nutrition 2017: DOI: 10.1016/j.nut.2017.03.01.
  • 23. Ruano C., Henriquez P., Martínez-González MÁ., Bes-Rastrollo M., Ruiz-Canela M., Sánchez-Villegas A. Empirically derived dietary patterns and health-related quality of life in the SUN project. PLoS One 2013;8(5) DOI.org/10.1371/journal.pone.0061490.
  • 24. Wądołowska L., Krusińska B.: Procedure for the development of nutritional data from the questionnaire QEB (in Polish). Available from: http://www.uwm.edu.pl/edu/lidiawadolowska/ (accessed 27.10.2017). (In Polish)
  • 25. WHO/FAO. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Geneva: World Health Organization. 2003.
  • 26. Zaborowicz K., Czarnocińska J., Galiński G., Kaźmierczak P., Górska K, Durczewski P.: Evaluation of selected dietary behaviours of students according to gender and nutritional knowledge. Rocz Panstw Zakl Hig 2016;67(1):45-50.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b68651e7-8f9c-495a-ad02-02cd393d53e1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.