PL
Pieczarki są wykorzystywane w przetwórstwie już od ponad stu lat. Przetwórstwo pieczarek na skalę przemysłową to domena kilku krajów w Europie. Wiodącą rolę odgrywają: Holandia, Francja (pieczarki mechanicznie cięte) i Polska (zbierane ręcznie). Potentatem w skali światowej jest ChRL. Konsumpcja pieczarek przetworzonych jest zróżnicowana: od Wlk. Brytanii, gdzie spożywa się prawie wyłącznie pieczarki świeże, po Niemcy gdzie dominują pieczarki przetworzone. Rynek europejski jest nasycony przetworami z pieczarek i wrażliwy na import, stąd konieczność kwotowania. Polskie przetwórstwo pieczarek jest nowoczesne, oferuje wysokiej jakości przetwory produkowane z pieczarek zbieranych ręcznie. Zlokalizowane jest głównie w Wielkopolsce. Rynek krajowy jest stabilny od kilku lat. Zasadnicza produkcja kierowana jest za granicę. Perspektywy pieczarkarstwa są uzależnione od sytuacji na rynku pracy, racjonalizacji produkcji i efektywnego wykorzystania wsparcia finansowego UE.
EN
Cultivated mushrooms have been processed since more than 100 years. Countries specialized in mushroom processing in Europe are Holland and France (mechanical harvested) and Poland (hand picked). The largest producer is People Republic of China. The consumption of processed mushroom is geographically differed. From UK where only fresh mushroom are consumed, to Germany where processed are favoured. The European Market for mushrooms is saturated and fragile for imports, which is regulated by quotas. Poland has a modern mushroom industry which offers high quality products produce from hand picked mushrooms. The processing mushroom industry is located in Wielkopolska. The local market has been over the years stable. The main quantities are sold abroad. The future of the polish processing mushroom industry depends on availability of labour, rationalizing the production and effeďiveness of using the EU financial support.