PL
W pracy przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych wśród konsumentów w Lublinie w 2003 r., których celem było poznanie niektórych aspektów spożycia owoców. Stwierdzono, że zimą i wiosną spożywane są głównie jabłka i owoce importowane, a latem i jesienią owoce sezonowe. Konsumenci cenią w owocach przede wszystkim ich smak oraz walory odżywcze i zdrowotne. Owoce najczęściej spożywane są w postaci świeżej i soków owocowych. Świeże owoce jada się najczęściej raz dziennie, głównie jako przekąski na podwieczorek lub drugie śniadanie, natomiast soki i napoje owocowe najczęściej wypijane są do obiadu. Przed spożyciem konsumenci najczęściej myją owoce krótko w wodzie.
EN
The aim of the research conducted in 2003 was to show the habits of consumers in Lublin concerning fruit consumption. The data were acquired in a survey. In total, 300 correctly completed questionnaires were obtained. It was shown that the consumers' preferences varied depending on demographic and socio-economic factors. Most frequently consumed fruits in winter and spring are apples and imported fruits while in summer and autumn they are seasonal fruits. Consumers appreciate such features of fruit as their flavour and nutritional and health values. Fruits are usually consumed fresh or as fruit juice. Fresh fruits are most frequently chosen by women and older people while fruit juice and processed fruits, e.g. fruit yoghurts, are preferred by younger people. Fresh fruits are usually consumed once a day, mainly as snacks for tea and the second breakfast while fruit juice and drinks are most frequently drunk for lunch. Before the consumption, the fruits are usually rinsed.