PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 10 |

Tytuł artykułu

Procesy modernizacyjne w przemyśle mleczarskim

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Modernization processes in the dairy industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest ocena procesów modernizacji polskiego przemysłu mleczarskiego w okresie członkostwa Polski w Unii Europejskiej. W latach 2004-2014 przedsiębiorstwa przemysłu mleczarskiego zrealizowały inwestycje o wartości ponad 8,4 mld zł. Inwestycje te stały się podstawą przemian strukturalnych i przyczyniły się do unowocześnienia procesu przetwórstwa mleka oraz restrukturyzacji zatrudnienia. Te pozytywne zmiany dobrze odzwierciedla wzrost koncentracji produkcji, poprawa wydajności pracy i produktywności majątku, a także stopniowa poprawa efektywności przetwórstwa mleka. Nieustająca presja ze strony konkurentów i konsumentów zmusza do dalszego doskonalenia zarządzania procesami przetwórstwa i obrotu żywnością.
EN
The aim of this article is to assess the processes of modernization of the Polish dairy industry in the period of Poland's membership in the European Union. In the years 2004-2014 the dairy industry enterprises made the investments worth more than 8.4 billion PLN. These investments were the basis of structural change and contributed to the modernization of milk processing and to the restructuring of employment. The increase in the concentration of production, improvement of work efficiency and productivity of assets, as well as a gradual improvement in the efficiency of milk processing reflect these changes. Constant pressure of the competitors and consumers forces to continue to improve management in food processing and trade.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

10

Opis fizyczny

s.10-13,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Morkis, G. (2014). Stosowanie systemów zarządzania jakością a konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego, [w:] Szczepaniak I. (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5). Synteza, seria „Program Wieloletni 2011- 2014”, nr 115, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [2] Seremak-Bulge, J., Grochowska, R., Szczepaniak, I., Szajner, P., Bułkowska, M., Hryszko, K. (2015). Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mleczarskiego w Polsce, seria „Studia i Monografie”, nr 162, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [3] Seremak-Bulge, J., Mańko, S. (2014). Polskie mleczarstwo 10 lat po integracji z UE, XII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, Augustów.
  • [4] Tereszczuk, M. (2014). Wspólna polityka rolna a konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego, [w:] Szczepaniak I. (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (5). Synteza, seria „Program Wieloletni 2011-2014” nr 115, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b459a968-3294-442b-a65f-3d6d293cf636
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.