PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 2(5) |

Tytuł artykułu

Wybrane aspekty bezpieczeństwa żywnościowego województwa dolnośląskiego

Warianty tytułu

EN
Some aspects of food security in Lower Silesia voivodeship

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Mimo coraz silniejszej presji procesów integracji i globalizacji na agrobiznes rolnictwo ciągle ma zasadnicze znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego każdego kraju (regionu). W artykule porównano produkcję żywności dostarczanej przez rolnictwo województwa dolnośląskiego z jej całkowitym spożyciem w latach 2000-2009 i stwierdzono pogłębiający się niedobór produkcji surowców rolnych. Zagraża to bezpieczeństwu żywnościowemu regionu. W związku z tym postulowano, by stworzyć system monitorowania bezpieczeństwa żywnościowego w województwie dolnośląskim.
EN
Despite the growing impact of integration and globalization processes on agrobusiness, no decline is being observed in the significance of agriculture as the provider of food security in particular countries or regions. This work examines the relation between the production of food supplied by the agriculture of Lower Silesia and the overall consumption of this food in the time span of 2000 to 2009. The results obtained have revealed a growing shortage in the supply of food derived from agriculture, which indicates a threat to food security in this region. It is therefore recommended that a monitoring system should be established for the control of food security in Lower Silesia voivodeship.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.94-108,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • Baum R., Wielicki W., Prognoza przeobrażeń w rolnictwie do roku 2030 w kontekście zrównoważonego rozwoju, „Wieś i Rolnictwo” 2007, 1(134), s. 19-32.
  • Ericksen P.J., Ingram J.S.T., Liverman D.M., Food security and global environmental change: emerging challenges, “Environmental Science and Policy” 2009, 12, s. 373-377.
  • Gulbicka B., Bezpieczeństwo żywności w Polsce, Studia i Monografie IERiGŻ-PIB, 2008, 143, s. 5-275.
  • Gulbicka B., Bezpieczeństwo żywnościowe. Główne problemy, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 1997, 4-5, s. 73.
  • Gulbicka B., Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się, Monografie 124, IERiGŻ-PIB, 2009, s. 15-17.
  • Kennedy E., Haddad L., Food Security and Nutrition 1971-1991. Lessons learned and future priorities, “Food Policy” 1992, 17(1), s. 2-6.
  • Kopeć B., Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych, Wydawnictwo AR, Wrocław 1983, s. 89-119.
  • Kutkowska B., Tańska-Hus B., Szybiga K., Łabędzki H., Przemiany społeczno-ekonomiczne w rolnictwie Dolnego Śląska, [w:] Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska, Wydawnictwo AR, Wrocław 2006, s. 409-428.
  • Małysz J., Bezpieczeństwo żywnościowe − strategiczna potrzeba ludzkości, wyd. II zmienione, Wydawnictwo Almamer, WSE, Warszawa 2008, s. 13.
  • Małysz J., Ekonomiczna interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego, [w:] Bezpieczeństwo żywnościowe w erze globalizacji, red. S. Kowalczyk, Oficyna Wydawnicza SGGW, Warszawa 2009, s. 79-117.
  • Michna W., Wybrane problemy bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2000, 4-5, s. 3-19.
  • Ogłoszenie Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z dnia 17.09.2009 r.
  • Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 26 listopada 2009 r. w sprawie szczytu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej C 285 E/73 z 21.10.2010 r.
  • Rocznik Statystyczny Województwa Dolnośląskiego 2009, Urząd Statystyczny we Wrocławiu, Wrocław 2010, s. 278-279, 286.
  • Sikora T., Methods and systems of food quality and safety assurance, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005, 14/55, s. 41-48.
  • Szybiga K., Regionalny aspekt gospodarki żywnościowej na przykładzie Dolnego Śląska, [w:] Gospodarka regionalna ze szczególnym uwzględnieniem obszarów górskich, Acta Agraria et Silvestria, Series Agraria, Sektion of Economy, 2006, t. XLVI/1, s. 89-96.
  • Trziszka T., Szybiga K., Dobrzański Z., Jarmoluk A., Leszczyński W., Przewidywania rozwoju wybranych branż sektora przemysłu żywnościowego Dolnego Śląska do 2020 roku, [w:] Makroregion innowacyjny Foresight technologiczny dla województwa dolnośląskiego do 2020 roku, Prace Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Seria: Konferencje, Wrocław 2007, s. 3-42.
  • Wilkin J., Uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa w kontekście europejskim i globalnym. Implikacje teoretyczne i praktyczne, VIII Kongres Ekonomistów Polskich „Polska w gospodarce światowej – szanse i zagrożenia rozwoju”, Warszawa 2007.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b40ab692-a6b0-40da-9f2c-c60564222308
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.