PL
β-laktoglobulina ma zdolność wiązania hydrofobowych ligandów dzięki obecności w swej strukturze β-baryłki, co może być wykorzystane do tworzenia połączeń z palmitynianem retinylu. Zakres pracy obejmował syntezę kompleksów β-laktoglobulina – palmitynian retinylu w roztworach buforów fosforanowych o zróżnicowanym pH. Uzyskane połączenia przeprowadzono w postać proszków za pomocą suszenia rozpyłowego oraz sublimacyjnego ze względu na uniwersalność ich zastosowania w przemyśle spożywczym. W uzyskanych próbkach określono poziom palmitynianu retinylu metodą HPLC oraz właściwości fizyczne, tj. zawartość wody, aktywność wody, wymiar cząstek, rozpuszczalność i zwilżalność jako parametry decydujące o jakości gotowych produktów. Badania potwierdziły możliwość utworzenia kompleksów pomiędzy β-laktoglobuliną a palmitynianem retinylu. Wykazano istotny wpływ pH oraz temperatury suszenia na zdolność wiązania palmitynianu retinylu przez β-baryłkę. Metoda suszenia kompleksów miała istotny wpływ na wielkość cząstek otrzymanych preparatów w formie proszku. Największym rozmiarem cząstek cechował się kompleks suszony sublimacyjnie. Badane kompleksy β-laktoglobulina – palmitynian retinylu charakteryzowały się bardzo dobrą rozpuszczalnością niezależnie od metody suszenia i parametrów procesu.
EN
β-lactoglobulin has a capacity to bind hydrophobic ligands owing to the presence of β-barrel in its structure, and this capacity can be utilized to create compounds with retinyl palmitate. The scope of this research study comprised the synthesis of complexes of β-lactoglobulin and retinyl palmitate in phosphate buffer solutions of various pH values. The products obtained were spray and freeze dried in order to produce powders thereof due to the universality of their applications functionality in food industry. In the samples produced, there were determined the content of retinyl palmitate by a HPLC method and the physical parameters, i.e: water content, water activity, size of particles, solubility, and wettability as the parameters critical to the quality of final products. The research confirmed the possibility of forming complexes between β-lactoglobulin and retinyl palmitate. It was proved that the temperature of drying process and the pH value had a significant impact on the binding capacity of the β-barrel. The drying method had a significant impact on the particle size of the preparations in the form of powders. The complex obtained by freeze drying was characterized by the largest size of the particles. The studied complexes of β-lactoglobulin and retinyl palmitate had a very good solubility regardless of the drying method and process parameters.