PL
Przedstawiono ocenę potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstw mleczarskich, jako istotnego czynnika mającego wpływ na kształtowanie się przewagi konkurencyjnej. Analizę oparto na badaniach ankietowych przeprowadzonych w 2008 roku, skierowanych do jednostek posiadających powyżej 9 osób zatrudnionych. Potencjał finansowy, produkcyjny, w sferze sprzedaży i jakości poddano ocenie w sytuacji bieżącej oraz sprzed 5 lat. Wykazano, że najwyższy poziom badane jednostki posiadają w odniesieniu do potencjału w sferze zapewnienia jakości, a najsłabiej oceniono potencjał produkcyjny i w sferze sprzedaży.
EN
The characteristic and estimation of competitiveness potential in diary companies in Wielkopolska province were presented in this article. The elaboration is based on questionnaire analysis carried out in 2008 in units with above 9 persons employed. The financial, production, sale and quality potentials were estimated in current situation and before 5 years. The quality potential indicated the highest level but the production and sale potentials indicated the lowest one.