PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Analiza diet otyłych nastolatków w aspekcie gospodarki wapniowo-fosforanowej

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Analyze of the obese teeagers’ diet bearing in mind the calcium-phosphorus management

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena zawartości składników pokarmowych mających wpływ na gospodarką wapniowo-fosforanową w dietach dziewcząt i chłopców w wieku 13-15 lat w okresie interwencji żywieniowej. Do oceny sposobu żywienia wykorzystano 3-dniowe zapisy jadłospisów prowadzone przed i po podjęciu postępowania dietetycznego. W całodziennych racjach pokarmowych otyłych dziewcząt i chłopców stwierdzono, w odniesieniu do zaleceń żywieniowych, nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu i niedobory wapnia zarówno przed jak i po korekcie żywienia. W okresie interwencji żywieniowej, u młodzieży otyłej istnieje potrzeba stałego monitorowania diety pod kątem zawartości składników pokarmowych, głownie wapnia.
EN
The aim of the study was to assess nutrients content, influencing calcium and phosphorus metabolism, in diets of girls and boys at the age of 13-15 during nutritional intervention. The nutritional value of the average daily food ration was evaluated on the basis of recall and record of 3-days menus before and after dietetic treatment. The study showed excess of energy from fat and calcium deficiency, according to nutritional recommendations, in the daily food rations of obese girls and boys, before and after diet correction. There is a need of permanent dietetic monitoring of nutrients, mainly calcium intake in obese adolescents during nutritional intervention.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.152-156,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, Łódź
autor

Bibliografia

  • 1. Dobrzańska A., Lukas W., Socha J. i in.: Zalecenia Konsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy. Ped. Pol. 2004, 4, 335-336.
  • 2. Gronowska-Senger A. [red.]: Normy żywieniowe dla ludności w Polsce cz. II. Witaminy, składniki mineralne. Warszawa, Państwowe Wydawnictwo Naukowe 1987.
  • 3. Heaney R.P.: Normalizing calcium intake projected population effects for body weight. J. Nutr. 2003, 133, 268-270.
  • 4. Kłosiewicz-Latoszek L.: Efekty diet niskotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Żyw. Człow. Metab. 2004, 4, 344-352.
  • 5. Mielniczuk H., Weker H., Borkowski W.: Analiza diet metodą obliczeniową przy pomocy techniki komputerowej. Rocz. PZH 1988, 39, 463-468.
  • 6. Oblacińska A., Jodkowska M.: Sposób żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym w Polsce - badania ankietowe. Med. Wieku Rozw. 2000, IV (supi. I do nr 3), 53-64.
  • 7. Ołtarzewski M., Szponar L., Rychlik E.: Spożycie wapnia, wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Żyw. Człow. Metab. 2003, 1/2, 278-283.
  • 8. Palczewska I., Niedźwiedzka Z.: Wskaźniki rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży warszawskiej. Med. Wieku Rozw. 2001, V (supi. I do nr 2).
  • 9. Parikh S.J., Yanovski J.A.: Calcium intake and adiposity. Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77(2), 281-287.
  • 10. Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Chabros E., Wajszczyk B., Chwojnowska Z.: Zwyczajowe spożycie mleka i jego przetworów przez dziewczęta o zróżnicowanej gęstości mineralnej kości promieniowej. Materiały z Międzynarodowej Konferencji Naukowej pt. Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego - listopad 2004, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, 652-657.
  • 11. Szponar L., Wolnicka K, Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia 2003.
  • 12. Teegarden D.: Calcium intake and reduction in weight or fat mass. J. Nutr. 2003, 133, 249-251.
  • 13. Weker H., Barańska M., Rudzka-Kańtoch Z.: Modele żywienia zdrowego dziecka. Med. Wieku Rozw. 2000, IV (supi. I do nr 3), 53-64.
  • 14. Woynarowska B., Mazur J.: Zachowania zdrowotne i zdrowie młodzieży szkolnej w Polsce i innych krajach. Tendencje zmian w latach 1990-1998. Warszawa, Katedra Biomedycznych Podstaw Rozwoju i Wychowania Wydział Pedagogiczny Uniwersytet Warszawski, BOWI 2000.
  • 15. Zemel M.B.: Mechanisms of dairy modulation of adiposity. J. Nutr. 2003, 133, 252-256.
  • 16. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b2ee78a2-cc50-4ac1-a9da-3f694654b862
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.