PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 07 | 8 |

Tytuł artykułu

Spożycie mięsa drobiowego a wolumen produkcji rolniczej w Polsce na tle tendencji unijnych i światowych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Poultry consumption and volume of agriculture production in Poland on background of European Union and World trends

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem analizy są zmiany zachodzące w zakresie spożycia i podaży mięsa drobiowego w Polsce na tle zmian światowych ze szczególnym uwzględnieniem krajów unijnych. Ustalono poziom samowystarczalności analizowanych krajów i wskazano na szansę Polski m.in. na rynku wspólnotowym, wynikającą z możliwości produkcyjnych drobiu przekraczających poziom krajowej konsumpcji.
EN
Object of analysis are changes in range of consumption and supply of poultry meat in Poland on background of world’s changes with particular treatment of union countries. Level of self-sufficiency of analyzed countries was established and opportunities for Poland were pointed i.a. on union market, which are result of poultry production possibilities over level of domestic consumption.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

8

Opis fizyczny

s.245-252,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul.M.Skłodowskiej-Curie 42, 50-369 Wrocław

Bibliografia

  • Dybowski G., Kobuszyńska M. 2002: Analiza przekrojowa rynku drobiu i jaj oraz strategia rozwoju do 2005 roku. IERiGŻ. Warszawa, 8.
  • FAO 2005: Statistical Databases. Internet http://www.fao.org.
  • Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i monografie. IERiGŻ. Warszawa, nr 96, 9-14, 220-232.
  • Gulbicka B., Kwasek M. 2004a: Poziom wyżywienia w krajach nowo przyjętych do Unii Europejskiej. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2(299), 21-37.
  • Gulbicka B., Kwasek M. 2004b: Spożycie żywności w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Studia i monografie. IERiGŻ, nr 123, 85-99.
  • Hofman K. 1999: Rynek spożywczy w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 2(103), 62-63.
  • Kowrygo B. 2003: Polityka wyżywienia w Polsce na początku XXI wieku. Przemysł Spożywczy, nr 9, 14- 17,22.
  • Szybiga K. 2005: Unijny rynek mięsa drobiowego. Roczniki Naukowe SERiA, t. VII, zeszyt 2.
  • Wężyk W., Krawczyk J. 2003: Rozwój krajowego drobiarstwa w perspektywie integracji z Unią Europejską. Wieś Jutra, nr 3 (56), 27-29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b2be8475-6a8b-4066-a72b-418c887b2e41
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.