PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 57 | 4 |

Tytuł artykułu

Effect of humic acid on yield and oil characteristics of Silybum marianum and Cucurbita pepo convar. pepo var. styriaca seeds

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ kwasów próchniczych na plon i cechy oleju w nasionach Silybum marianum i Cicurbita pepo convar. pepo var. styriaca

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Extreme use of chemical fertilizers could reduce the quality of secondary metabolites in medicinal plants. Humic acid (HA) might benefit plant growth by improving nutrient uptake and hormonal effects. The main objective of this work was to study the effect of HA on yield of Silybum marianum (milk thistle) and Cucurbita pepo convar. pepo var. styriaca (medicinal pumpkin) seed and the seed oil characteristics. Different levels of HA (0, 500 and 1000 mg/L) were applied weekly on plants as foliar application one month after seed germination. The results showed that HA had no effect on yield of milk thistle and decreased pumpkin yield. HA treatment decreased oil content of both species. Regarding to oil quality, gas chromatography results indicated that oils unsaturation degree was improved by HA application. It could be concluded that although HA had no positive effect on yield and oil content, it was worthy in enhancement of nutritional value of the oils.
PL
Stosowanie dużych ilości nawozów sztucznych może obniżyć jakość wtórnych produktów przemiany materii w roślinach leczniczych. Kwasy próchnicze (humic acids, HA) mogą polepszyć wzrost rośliny poprzez poprawę przyswajania składników odżywczych i działanie hormonopodobne. Głównym celem tej pracy była analiza wpływu kwasów próchniczych na plon nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum) i dyni zwyczajnej, odmiana styriaca oraz charakterystykę oleju. Różne stężenia HA (0, 500 i 1000 ml/l) podawano dolistnie co tydzień roślinom miesiąc po wykiełkowaniu nasion. Wyniki pokazały, że HA nie wpływały na plon ostropestu plamistego i plon dyni. HA obniżyły też zawartość oleju w obu badanych gatunkach. Wyniki chromatografii gazowej dotyczące jakości oleju wskazują, że stopień nienasycenia olejów zwiększył się po zastosowaniu kwasów HA. Można podsumować, że chociaż kwasy próchniczne nie wpływają pozytywnie na plon i zawartość oleju, to mają znaczenie dla zwiększenia wartości odżywczej oleju.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

57

Numer

4

Opis fizyczny

p.25-32,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan 8415683111, Iran
autor

Bibliografia

  • 1. Nikbakht A, Kafi M, Babalar M, Xia YP, Luo A, Etemadi N. Effect of humic acid on plant growth, nutrients uptake and postharvest life of gerbera. J Plant Nutr 2008; 31:2155-67.
  • 2. Sharif M, Khattak RA, Sarir MS. Effect of different levels of lignitic coal derived humic acid on growth of maize plants. Comm Soil Sci Plant Anal 2002; 33:3567-80.
  • 3. Russo RO, Berlyn GP. The use of organic biostimulants to help low input sustainable agriculture. J Sust Agric 1990; 1:19-42.
  • 4. Chen Y, Aviad T. Effects of humic substances on plant growth. In: Mac Carthy P, Clapp CE, Malcolm RL, Bloom PR. (eds.). Humic substances in soil and crop science: Selected readings. SSSA and ASA, Madison, WI, 1990:161-
  • 5. Nardi S, Pizzeghelloa D, Muscolob A, Vianello A. Physiological effects of humic substances on higher plants. Soil Biol Biochem 2002; 34:1527-36.
  • 6. Fernandez-Escobar R, Benlloch M, Barranco D, Duenas A, Guterrez Ganan JA. Response of olive trees to foliar application of humic substances extracted from leonardite. Sci Hort 1996; 66:191-200.
  • 7. Andrzejewska J, Skinder Z. Yield and quality of raw material of milk thistle [Silybum marianum (L). Gaertn.] grown in monoculture and in crop rotation. Part I. Reaction of milk thistle to the sowing date. Herba Pol 2006; 52(4):5-
  • 8. Aroiee H, Omidbeigi R. Effects of nitrogen fertilizer on productivity of medicinal pumpkin. Acta Hort 2004; 629: 415-419.
  • 9. Ghaderi FA, Soltani A, Sadeghipour HR. Cardinal temperatures of germination in medicinal pumpkin (Cucurbita pepo con var. pepo var. styriaca), borago (Borago officinalis L.) and black cumin (Nigella sativa L.) Asian J Plant Sci 2008; 7(6):574-578.
  • 10. Bhatia N, Zhao J, Wolf DM, Agarwal R. Inhibition of human carcinoma cell growth and DNA synthesis by silibinin, an active constituent of milk thistle: comparison with silymarin. Cancer Letter 1999; 147(1):77-84.
  • 11. Flora K, Hahn M, Rosen H, Benner K. Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease.Am J Gastroenterol 1998; 93(2):139-143.
  • 12. Kren V, Walterová D. Silybin and silymarin-new effects and applications. Biomed Papers 2005; 149(1):29-41.
  • 13. Jariene E, Danilcenko H, Kulaitiene J, Gajewski M. Effect of fertilizers on oil pumpkin seeds crude fat, fiber and protein quantity. Agron Res 2007; 5(1):43-49.
  • 14. AOCS. Official methods and recommended practices. The American Oil Chemists Society, Champaign, IL. USA, 2004.
  • 15. Goli SAH, Sahri MM, Kadivar M. Enzymatic interesterification of structured lipids containing conjugated linoleic acid with palm stearin for possible margarine production. Eur J Lipid Sci Technol 2008; 110:1102-08.
  • 16. Cangi R, Tarakçıoğlu C, Yaşar H. Effect of humic acid applications on yield, fruit characteristics and nutrient uptake in Ercis grape (V. vinifera L.) cultivar, Asian J Chem 2006; 18(2):1493-9.
  • 17. Zhang XZ, Ervin EH. Cytokinin-containing seaweed and humic acid extracts associated with creeping bentgrass leaf cytokinins and drought resistance. Crop Sci 2004; 5:1737-45.
  • 18. Nicholas DS, Sanderson K. The nomenclature, structure and properties of food lipids. In: Sikorski ZE, Kolakowska A. eds. Chemical and functional properties of food lipids. CRC Press. Boca Raton, FL. USA, 2003.

Uwagi

rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-b1f49c79-7097-4ffa-92d2-263e2f6dc452
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.