PL
Podjęto próbę analizy kształtowania się preferencji konsumpcji wybranych artykułów żywnościowych w gospodarstwach domowych rolników w relacji do innych grup społeczno-ekonomicznych ludności - pracowników, pracujących na własny rachunek, emerytów, rencistów, utrzymujących się z niezarobkowych źródeł. Za podstawę źródłową analizy przyjęto niepublikowane dane mikroekonomiczne pochodzące z badań budżetów gospodarstw domowych prowadzonych przez GUS w Polsce (analizowana próba roczna liczyła 32 452 gospodarstw domowych). Analiza została oparta na ekonometrycznych modelach wydatków oraz spożycia przy zastosowaniu potęgowo-wykładniczej funkcji popytu. Przeprowadzone badanie wykazało wyraźne różnice w preferencjach konsumpcji artykułów żywnościowych między gospodarstwami domowymi rolników a gospodarstwami z innych grup społeczno-ekonomicznych. Wysoka skłonność do konsumpcji mięsa, mleka, jaj, tłuszczów zwierzęcych oraz warzyw przez rolników wynika z faktu wykorzystania własnej produkcji do konsumpcji w ich gospodarstwach domowych.
EN
The attempt has been made in the paper to analyse the consumption preferences for the selected food products in the social and economic groups of the population, i.e. employees, people working on their own, farmers, pensioners, making their living out of the non-salary sources. The analysis has been based on the unpublished microeconomic data generated from the studies on household budgets conducted by the main statistical office (GUS) in Poland (analysed annual sample makes 32 425 households). The econometric models based on power and exponential function of expenditures and consumption has been used here. Clear differences in food consumption preferences between farmer households and the households of the other social and economic groups of the population have resulted from the study. High preference of farmers for consumption of meat, milk, eggs, animal fats and vegetables is caused by the possibility to use their own production for consumption in their households.