PL
Oznaczono aktywność anty oksydacyjną i całkowitą zawartość polifenoli w naparach ziołowych dziurawca, lipy, melisy lekarskiej, mięty pieprzowej i rumianku pospolitego. Stwierdzono wysoką, dodatnią korelacją pomiędzy zawartością polifenoli w badanych naparach a ich aktywnością antyoksydacyjną. Wykazano ponadto, że najwyższą aktywność antyoksydacyjną posiadały napary z melisy lekarskiej.
EN
The antioxidant activities of herbal infusions were evaluated by Trolox-Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) method, and the total polyphenol contents were determined spectrophotometrically according to Singleton and Rossi. Total polyphenol contents varied from 104,67 ± 0,21 mg GAE/1 in camomile infusions to 481,67 ± 137,14 mg GAE/1 in common balm infusions. TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) was the lowest for camomile tea (0,57 ± 0,05 mmol/1), and the highest for common balm tea (3,66 ± 0,29 mmol/1). A positive corrélation (r = 0.74; p = 0.02) was observed between the antioxidant activities and total polyphenol contents of the herbal infusions.