PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 09 |

Tytuł artykułu

Biala Ksiega Bezpieczenstwa Zywnosci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono zagadnienia poruszane w Białej Księdze Komisji Wspólnot Europejskich dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Księga ta została przekazana do wiadomości krajów członkowskich i stowarzyszonych 12 stycznia 2000 r. Przedstawione zostały w niej propozycje zmian w prawie żywnościowym. Planowane jest powołanie Europejskiego Urzędu do spraw Żywności, który byłby odpowiedzialny za zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności. Podano również szczegółowy zakres i harmonogram przewidywanych działań.
EN
In the paper there are presented proposition of Whit e Paper on Food Safety. This Paper has been published on January 12, 2000. White Paper suggests some changes of food law. European Food Agency will be responsible for implementation of food safety. There are also given detailed range and schedule of planned activity.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

09

Opis fizyczny

s.20-22,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, 02-766 Warszawa, ul.Nowoursynowska 166

Bibliografia

  • [1] Biała Księga Bezpieczeństwa Żywności. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie 2000, 9 (1), s. 5-74.
  • [2] Nitecka E., Obiedziński M. (red.): Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, Biała Księga dotycząca bezpieczeństwa żywności. FAPA Warszawa 2000, s. 168-224.
  • [3] Generalne zasady prawa żywnościowego w Unii Europejskiej. Zielona Księga Komisji. Żywność, Żywienie a Zdrowie 1998, 7 (3), s. 201-248; 7 (4), s. 321-359.
  • [4] Nitecka E., Obiedziński M.: „Biała Księga" UE w sprawie bezpieczeństwa żywności - strategia zapewnienia bezpieczeństwa w UE. Przem. Spoż., 2000, 54 (3), s. 16-20.
  • [5] Wiadomości Krajowego Punktu Kontaktowego 5. Programu Ramowego Unii Europejskiej. 2000, nr 2.
  • [6] Tyszkiewicz S.: Rola prawa żywnościowego jako gwaranta bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumenta. Kongres 2000 polskiej gospodarki żywnościowej i nauki o żywieniu człowieka. Sesje plenarne. Materiały. Warszawa 26-28 kwietnia 2000 r.,s. 44-57.
  • [7] Tyszkiewicz S.: Zmiany w prawie żywnościowym. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1997,41 (4), s. 5-6.
  • [8] Układ Europejski ustanawiający stowarzyszenie między Rzeczpospolitą Polską, zjednej strony, a Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z drugiej strony, sporządzony w Brukseli dnia 16 grudnia 1991 r. Dz. U. z 1994 r., Nr 11, poz. 38 z późniejszymi zmianami.
  • [9] Zymonik K.: Odpowiedzialność producenta za wady produktu. Problemy Jakości 1999, (31 ) 6, s. 25-29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-fe1a3c38-c154-4cc7-ab55-f4e698e0772c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.