PL
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszy się żywność funkcjonalna, do której należą m.in. produkty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych (np. bakterie fermentacji mlekowej). Bakterie fermentacji mlekowej odgrywają kluczową rolę podczas naturalnej konserwacji produktów spożywczych. Drobnoustroje te wytwarzają wiele związków o właściwościach antagonistycznych wobec bakterii gnilnych i chorobotwórczych, a także drożdży i pleśni. Zdolność produkcji przez bakterie fermentacji mlekowej metabolitów antagonistycznych zależy od wielu czynników m.in. temperatury i czasu hodowli bakterii. Celem pracy było określenia wpływu warunków (temperatury, czasu) hodowli szczepów z gatunku Lactobacillus plantarum na właściwości antagonistyczne w stosunku do bakterii gram-dodatnich oraz gram-ujemnych. Stwierdzono, że badane szczepy hamują wzrost stosowanych bakterii wskaźnikowych. Wykazano wpływ czasu oraz temperatury inkubacji bakterii fermentacji mlekowej na ich działanie antagonistyczne w stosunku do bakterii wskaźnikowych. Największe strefy zahamowania wzrostu obserwowano - na ogół - stosując 48-godzinną inkubację bakterii fermentacji mlekowej w temperaturze 37°C. Badane szczepy Lactobacillus plantarum inkubowane w temp. 6°C nie wykazywały zdolności hamowania wzrostu bakterii E. coli ATCC 25922, P. mirabilis 180, K. ornithinolytica.
EN
In recent years functional foods have become increasingly popular. Products which include viable probiotic culture (for example lactic acid bacteria) belong to functional foods. Lactic acid bacteria play a main role in the natural preservation of food products. This microorganisms produce several metabolic compounds with antagonistic properties against spoilage, pathogenic bacteria, yeasts and moulds. Production ability of antagonistic compounds depends on several factors among other things temperature and time incubation. The aim of this study was to determine of growth conditions (temperature, time) of Lactobacillus plantarum strains and to determine the antagonistic properties against gram-positive and gram-negative bacteria. All the chosen Lactobacillus plantarum strains are able to inhibit used indicator bacterial strains. The influence of the time and temperature incubation lactic acid bacteria on antagonistic activity against indicator bacteria was observed. The biggest inhibition zones were obtained applying incubation time 48 hours at temperature 37°C. The Lactobacillus plantarum strains, which were incubated at 6°C did not inhibit growth of E. coli ATCC 25922, P. mirabilis 180, K. ornithinolytica.