2. Krzywicka H. i wsp.: Dezynfekcja szpitalna. Teoria i praktyka. PZWL, 1987.
3. Schmidt U.: Fleischwirtschaft 68, 718, 1988.
4. Ramowa instrukcja Centrali Przemysłu Mięsnego o stosowaniu środków myjących i odkażających oraz o oczyszczaniu i odkażaniu w zakładach przemysłu mięsnego, zal. do zarz. Nr 34 Nacz. Dyr. Centrali Przem. Mięs. 1973.
5. Recommended International Code of Practice. General Principles of Food Hygiene. FAO/WHO, CAC/vol. A-ed.2, 1985.
6. Interim Guideline. Microbial Control during Production of ready-to-eat Meat Products. Controlling the Incidence of Listeria monocytogenes., American Meat Institute, Washington, 1988.
7. Badania mikrobiologiczne czystości urządzeń, sprzętu, rąk pracowników oraz powietrza w zakładach przetwórczych środków spożywczych zwierzęcego pochodzenia. Instytut Weterynarii, Puławy 1981.
8. Metody kontroli mikrobiologicznej czystości powierzchni, sprzętu, aparatury, naczyń i rąk pracowników w zakładach przemysłu spożywczego. Wyd. Metod. PZH, Warszawa 1973.
9. Metody badania aktywności bakteriobójczej preparatów dezynfekcyjnych. Wyd. Metod PZH, 1981.
10. Quantitative Suspension Test for the Evaluation of Bactericidal Activity of Chemical Antiseptics and Disinfectants used in Food Industrial, Domestic and Institutional Areas Test Method and requirements. European Committee for Standarisation, CEN/TC 216 WG 3 N 34. 1992.