PL
W badaniu dokonano oceny czynników spoleczno-bytowych kształtujących spożycie podstawowych grup produktów u mężczyzn zamieszkujących region północno-wschodniej Polski w latach 1987-1998. Badanie wykonano trzykrotnie u 556 mężczyzn, oceniając sposób żywienia na podstawie wywiadu z ostatnich 24 godzin. Do głównych, indywidualnych czynników kształtujących spożycie grup produktów u badanych mężczyzn w okresie transformacji systemowej w Polsce w latach 1987-1998 należy zaliczyć: umiejętność oceny własnego żywienia, wysokość dochodu na członka rodziny, aktywność fizyczną oraz wiek badanych. W wielu przypadkach stwierdzono niekorzystny wpływ tych czynników na żywienie badanych mężczyzn. Dużą szansę zmiany stwierdzonych niekorzystnych indywidualnych zachowań zdrowotnych z zakresu żywienia badanych mężczyzn stwarza proces promocji zdrowia i profilaktyki.
EN
Socioeconomic factors which determine the consumption of basic groups of products were evaluated in men living in the northeastern Poland in the years 1987-1998. The investigation was performed three times in 556 men, assessing nutrition by means of the 24-hour history. The major individual factors which determined the consumption of groups of products in the transformation period of 1987-1998in the men involved in the study included: dietary competences, i.e. the ability to evaluate their own diets; income per family member; physical activity and age. In many cases, these factors had an unfavourable effect on the men's nutrition. Health promotion and prophylaxis provide a great chance to change these unfavourable individual behaviours related to nutrition.