PL
Przeprowadzono analizę rynkowych preparatów deklarowanych jako wspomagające odchudzanie oraz przedstawiono charakterystykę substancji bioaktywnych występujących w tych preparatach. Stwierdzono bardzo dużą różnorodność form wymienionych preparatów, przy czym obecnie zdecydowanie największy asortyment stanowią tabletki lub kapsułki do połykania. W produktach tych występuje 9 różnych substancji bioaktywnych o zróżnicowanym oddziaływaniu fizjologicznym, pomocnym w redukcji lub kontroli masy ciała. W większości przypadków, tj. ok. 64% łącznej ilości produktów rynkowych, były one oferowane jako samodzielne substancje wspomagające odchudzanie, pozostałe 26% rynkowych produktów zawierało kombinacje co najmniej dwóch substancji bioaktywnych. Biorąc pod uwagę zróżnicowane oddziaływanie fizjologiczne stosowanych substancji bioaktywnych na organizm człowieka, preparaty te podzielono na 5 podstawowych grup, tj.: pęczniejące w przewodzie pokarmowym, hamujące apetyt i biorące udział w gospodarce węglowodanami, uruchamiające spalanie tzw. rezerw tłuszczowych, ograniczające przyswajanie tłuszczu z diety oraz regulujące przemianę materii.
EN
The market analysis of preparations defined as aiding weight reduction has been conducted. Moreover, the characteristics of most frequently offered bioactive substances helpful in weight reduction and control has been given. It has been revealed that there is a great variety of forms of these preparations, the majority of which include pills and tablets. The presence of about 10 different bioactive substances of different physiological influence, aiding weight reduction or weight control has been detected in these products. In the majority of cases, i.e. in about 64% of all market products they were offered as separate substances aiding weight reduction, while the remaining 26% of these products contained the combination of at least two bioactive substances. The different physiological effects of bioactive substances in the human body allowed to divide the market of the weight reduction- aiding preparations into 5 basic groups: those swelling in the alimentary canal, inhibiting appetite and taking part in the management of carbohydrates, initiating the combustion of fat reserves, limiting the assimilation of fat from diet and regulating metabolism.