PL
Osobno dla każdego gatunku z założono doświadczenie poletkowe metr bloków losowych w czterech powtórzeniach Czynnikiem doświadczalnym były trzy rodzaje oprysku dolistnego roślin: solą gorzką kizerytem i wodą destylowaną (kontrola), czterech fazach rozwoju badano plon suchej masy części nadziemnej i korzeni. W pełni kwitnienia roślin oznaczono zawartość olejku eterycznego. Wykonana analiza wariancji nie wykazała istotnego wpływu czynnika doświadczalnego na plon suchej masy. Także zawartość olejku eterycznego w bazylii majeranku nie była uzależniona od rodzaju roztworu użytego do oprysku. Jedynie cząbrze stwierdzono największą koncentrację olejku po oprysku solą gorzką (różnice statystycznie istotne).
EN
For each of herb species the randomised blocks field experiment was carried out in four repetitions. The experiment included three kinds of plant foliar spraying such as: bitter salt, kieserite and distilled water (as a control). Dry matter of boveground part and roots was examined in four tages of evolution. The concentration of essential oil was determined during the flowering stage. An analysis of variance did not show any significant difference of the experimental factor on the dry matter crop. Also the concentration of essential oil in basil and marjoram was not dependent on the kind of solution used for spraying. Only in savory the highest concentration of essential oil after the bitter salt spraying was statistically higher.