[1] Cichoń Z., Kolek Z.: Badanie efektów i konsekwencji skażenia cyną i żelazem przetworów owocowych przechowywanych w puszkach blaszanych. „Przemysł Spożywczy" - w druku.
[2] Cichoń Z., Kolek Z.: Zanieczyszczenie przetworów owocowych metalami na skutek zmian zdolności ochronnych wewnętrznych powłok lakierowych puszek konserwowych. „Opakowanie" 1991, nr 6.
[3] Czermiński J., IwasiewiczA., Paszek Z., Sikorski A.: Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym. PWN, Warszawa 1974.
[4] Gawęcki J.. Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności. PWN, Warszawa-Poznań 1984.
[5] Gorbaczewa M. M.. Jefankina A. N.. Lobarjeva L. J.. Kartoszkina G. A. Manusov Je. B.: Opriedienije putiej optimalizacji raszczieta rieceptur cwietnych emaliej. „Lak. Mat. Prim.", 1984, nr 6, s. 24-26.
[6] Han W. A., Mackiewicz W. S.. Torgunakov W. G.: Issliedowanije indikatris rassiejanija i izłuczienija lakokrasocznych pokrytij w IK oblasti spiektra. „Lak. Mat. Prim.", 1984 nr 2, s. 27-28.
[7] Horubala A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. PWN, Warszawa 1975.
[8] Kolek Z.: Połysk powłok lakierowych - metodyka badań. „Zeszyty Naukowe AE w Krakowie", 1990, nr 352, s. 41-54.
[9] Majorowa H. W., Karjakina M. J.: Klassifikacija diefiektow i widow razruszenija lakokrasocznych pokrytij. „Lak. Mat. Prim.", 1987, nr 4, s. 32-35.
[10] Szczepański J.: Powłoki malarsko-lakiernicze. WNT, Warszawa 1970.
[11] Wolberg W. W., Wiercholancew W. W.: Diełekty lakokrasocznych pokrytij. „Lak. Mat. Prim.", 1986, nr 4, s. 33-36.