EN
Blueberries are tasteful fruits and are widely believed to be the source of health beneficial compounds, especially phenolics. Freezing is one of the methods of prolonging their supply beyond vegetative season. The aim of the study was to estimate fruit chemical composition of four blueberry cultivars (‘Spartan’, ‘Bluecrop’, ‘Jersey’ and ‘Blueray’). Dry weight, total sugar, total acidity, vitamin C and total polyphenol content were determined in fresh berries and after 6 and 12 months of freeze-storage at –25℃ . In generally, ‘Bluecrop’ berries showed the most stabile chemical composition (dry weight, total sugar, total acid content) whereas ‘Spartan’ ones the least. Considering the all storage period the least pronounced changes occurred in total acid content (increase by 0.1 g citric acid · 100g⁻¹) while the most substantial in vitamin C content, decrease by 57% (‘Bluecrop’) – 72% (‘Jersey’).
PL
Jagody borówki wysokiej są smacznymi owocami powszechnie uznawanymi za źródło cennych dla zdrowia substancji, zwłaszcza związków polifenolowych. Mrożenie, oprócz innych metod, jest sposobem na przedłużenie ich podaży poza sezon wegetacyjny. Celem badań było określenie składu chemicznego owoców czterech odmian borówki wysokiej (‘Spartan’, ‘Bluecrop’, ‘Jersey’ i ‘Blueray’). W owocach świeżych oraz po 6 i 12 miesiącach przechowywania w stanie zamrożonym w temp. -25°C oznaczano zawartoąć suchej masy, cukrów ogółem, kwasowość ogólną, zawartość witaminy C i polifenoli ogółem. Stwierdzono, że jagody odmiany ‘Bluecrop’ miały najbardziej stabilny skład chemiczny (zawartość suchej masy, cukrów ogółem i kwasowość), natomiast borówki odmiany ‘Spartan’ najmniej. Mając na uwadze cały okres przechowywania borówek, najmniejsze zmiany nastąpiły w kwasowości ogólnej owoców (wzrost o 0,1 g kwasu cytrynowego ·100 g⁻¹) , a największe w zawartości witaminy C (spadek o 57% u odmiany ‘Bluecrop’ – 72% ‘Jersey’).