[2] Pawlonka G.: 1998. Efekty ekonomiczne wybranych technologii zastosowania gazów w produkcji żywności. Przemysł Spożywczy nr 10.
[3] Gruda Z.: 1999. Kombinowana fluidyzacyjno- kriogeniczna metoda zamrażania. Chłodnictwo nr 12.
[4] Materiały informacyjne Koachegineering.
[5] Jędrzejewska J.: 2004. Nowości techniczne i technologiczne w polskich chłodniach wielobranżowych. Przemysł Spożywczy nr 9.
[6] Kondratowicz J.: 1991. Zeszyty Naukowe ART.
[7] Kondratowicz J., Domańska P.: 1999. Możliwości zastosowania technologii skroplonych gazów do mrożenia mięsa wołowego w warunkach polskich. Chłodnictwo nr 12.
[8] Bąkowski J, Kosson R, Michalik H.: 1987. Wpływ mrożenia w ciekłym azocie i ciekłym dwutlenku węgla na jakość pieczarek (Agaricus bisporus). Chłodnictwo nr 1.
[9] Bąkowski J.: 1998. Materiały z sympozjum naukowego. Kielce.
[10] Wolak S., Kluza F.: 2002. Ocena tekstury zamrażanej papryki słodkiej wynikająca z wartościowania testów cięcia i wycieku rozmrażalniczego. Chłodnictwo nr 1.