1. Durnin J.V., Womersley J.: Body fat assessed from total body density and its estimation from skinfold thickness: measurements of 481 men and women aged from 16 to 72 years. Brit. J. Nutr. 1974,32,77.
2. Flegal K.M., Harlan W.R., Landis J.R.: Secular trends in body mass index and skinfold thickness with socioeconomic factors in young adult men. Am.J.Clin.Nutr. 1988, 48, 544-51.
3. Flegal K.M., Harlan W.R., Landis J.R.: Secular trends in body mass index and skinfold thickness with socioeconomic factors in young adult men. Am.J.Clin.Nutr. 1988, 48, 544-51.
4. Hryniewiecki L. : Monitorowanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji z regionu poznańskiego. I Kraj. Kongres Żywność, Żywienie a Zdrowie, Str. post. 1994, 73.
5. Ilow R., Regulska - Ilow B.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 1991-1993 cz I. Kobiety. Bromat. Chem. Toksykol., 1995, 28, 3, 223-228.
6. Ilow R., Regulska - Ilow B.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 1991-1993 cz II. Mężczyźni. Bromat. Chem. Toksykol., 1995, 28, 3, 229-234.
7. Jelliffe D.B.: Overnutrition in adults. The assessment of the nutritional status of the community. WHO Geneva 1966.
8. Pilawska H., Grobelna M. Litwinionek B., Sygit M. : Porównawcza ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania studentów wyższych uczelni w Szczecinie. Zdr. Publ., 1975, 86, 35-44.
9. Szponar L., Charzewska J., Respondek W.: Sposób żywienia i stan odżywienia populacji kobiet w Polsce, w mieście i na wsi. Konferencja Naukowa: Problemy żywienia, stanu odżywienia i zdrowia kobiet w kontekście polityki wyżywieniowej w Polsce. Warszawa, 4.12.1997.
10. Świtoniak T., Jabłoński E.: Stan odżywienia wybranej grupy młodzieży studiującej. II Naukowy Zjazd PTMS. Poznań, 1980.
11. Świtoniak T., Kluszczyńska Z., Rafalski H.: Stan odżywienia kobiet pracujących w przemyśle włókienniczym w Łodzi w latach 1986-1989. Zdr. Publ., 1992, 103, 3.
12. Wądołowska L., Cichoń R.: Wpływ czynników środowiskowych na sposób żywienia młodzieży akademickiej. Żyw. Człow. Metab.,1996, 23,1,10-19.
13. Weiner J.S., Lourie J.A.: Human Biology, A guide to field methods. L.B.P. Handbook No 9, Blackwell Scientific Publ. Oxford, 1969.
14. World Health Organization, Geneva 1985, Technical Report Series 724. Energy and protein requirements.
15. Zenkteler B., Buczek T., Świtluk L., Szczotka H., Welon Z: Wymiary ciała dorosłej ludności Polski. Monografie Zakładu Antropologii PAN, Wrocław 1983.