Influence of the humidity on the process of interspersing the food grain the pouring method
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W przemyśle spożywczym często mamy do czynienia z różnego rodzaju mieszankami ziarnistymi pochodzenia organicznego. W artykule przedstawiono badania dotyczące mieszania materiałów ziarnistych, w których to badaniach pod uwagę wzięto wilgotność zawartą w masie ziarna kukurydzy. Ocenę jakości mieszanin przeprowadzono przy pomocy komputerowej analizy obrazu oraz wykorzystując stopień zmieszania według formuły Rose 'a.
EN
In the food industry we often deal from the different kind with grain blends of the organic origin. In the article described examinations the mixing of grain material, in which the humidity was taken into consideration stayed in mass of the grain. Research were made on the grain of corn. The estimation of the quality of mixtures was carried with the help of computer analysis of the image and using the rank of mixing according to the formula Rose 'a.
[1] ACZEL A.D. 2005. Statystyka w zarządzaniu. PWN, Warszawa, s. 731-737.
[2] BOSS J. 1987. Mieszanie materiałów ziarnistych. PWN, Warszawa, s. 8.
[3] BOSS J. TUKIENDORF M. 1997. Mixing of granular materials using the method of funnel-flow. Powder Handling & Processing 9, No. 4 October/December, s. 341-343.
[4] GROCHOWICZ J. 1998. Zaawansowane techniki wytwa¬rzania przemysłowych mieszanek paszowych. Pagros Lublin.
[5] LEWICKI P., LENART A., KOWALCZYK R., PAŁACHA Z. 1999. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spo¬żywczego. WNT, Warszawa, ISBN 83-204-2324-4.
[6] ROSE H.E. 1959. A suggested equation relating to the mixing of powders and its application to the study of the performance of certain types of machine. Trans. Institution Chemical Engineers, 37.
[7] STANISZ A. 2007. Przystępny kurs statystyki, modele liniowe i nieliniowe. Tom 2, StatSoft Polska, Karków, ISBN 978-83-88724-30-5.
[8] ŚCIBISZ M. 2008. Rozkład wilgotności w mieszaninie materiałów organicznych. Annales UMCS, Agricultu¬ra, nr 2/2008 Warszawa, s. 8-14.
[9] TUKIENDORF M. 2003. Modelowanie neuronowe proce¬sów mieszania niejednorodnych układów ziarnistych. Rozprawy Naukowe Akademii Rolniczej w Lublinie, Zesz. 272, Lublin.
[10] TUKIENDORF M. 2003. Wpływ zmiany skali urządzenia mieszającego na wyniki procesu mieszania materiałów ziarnistych podczas wysypu ze zbiornika. XI Ogólno¬polska Konferencja: Postęp w Inżynierii Żywności, Frombork, s. 9-12.
[11] MAGIERA R. 2007. Modele i metody statystyki matema¬tycznej. cz. II, Wnioskowanie statystyczne. GiS Wroc¬ław, ISBN: 83-89020-61-1.
[12] MATUSZEK D., TUKIENDORF M. 2007. Rozkład kon¬centracji składników podczas mieszania funnel-flow z systemem RSI. Inżynieria Rolnicza, nr 6(94), Kraków, s. 159-165.