PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 20 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw aktywnosci wody na deskryptory emisji akustycznej ziarna pszenicy wyznaczone metoda kontaktowa

Warianty tytułu

EN
The influence of water activity on acoustic descriptors of wheat grain measured by contact method

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy zaprezentowanej w artykule jest przedstawienie analizy wpływu aktywności wody na wybrane deskryptory emisji akustycznej (EA) ziarna pszenicy. Rejestrowano i analizowano dźwięk generowany podczas jednoosiowego ściskania pojedyn¬czych ziarniaków pszenicy ozimej odmian Bogatka i Kobra Plus. Przed badaniem ziarno kondycjonowano w higrostatach do uzyskania założonych aktywności wody. Emisję akustyczną w zakresie częstotliwości od 0,1 do 18 kHz rejestrowano metodą kontaktową. Wykazano, że aktywność wody w ziarnie pszenicy statystycznie istotnie wpływała na większość wyznaczonych w pracy deskryptorów EA. W miarę wzrostu aktywności wody spadała liczba zdarzeń i całkowita energia EA, współczynnik nachylenia charakterystyki widmowej zmieniał się nieliniowo.
EN
The aim of this work was to analyze the influence of water activity on acoustic emission of wheat grain. Sound generated during the uniaxial compression single grains v. Bogatka and Kobra Plus was registered and analyzed in the range of 0.1 do 18 kHz. Investigated grains were humidified in descicators. It was shown that water activity influenced the of obtained acoustic descriptors. Increasing of water activity decreased the number of acoustic events, and total acoustic energy, changes of power partition slope were nonlinear.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

20

Numer

1

Opis fizyczny

s.50-54,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] FRĄCZEK J., KACZOROWSKI J., ŚLIPEK Z., HORABIK J., MOLENDA M. 2003. Standaryzacja metod pomiaru właściwości fizyczno-mechanicznych roślinnych mate¬riałów ziarnistych. Monografie, Acta agrophysica, 92.
  • [2] GĄSIOROWSKI H. (RED.) 2004. Pszenica, Chemia i Tech¬nologia. Poznań, PWRiL.
  • [3] GĄSIOROWSKI H., KOŁODZIEJCZYK P., OBUCHOWSKI W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przegląd Zbożowo- Młynarski, 43 (9), 6-8.
  • [4] GEODECKI M., GRUNDAS S. 1998. Ocena cech techno¬logicznych pojedynczych ziarniaków pszenicy w za¬leżności od ich położenia w kłosie. Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych IA PAN w Lublinie, 2, 25-26.
  • [5] GONDEK E., LEWICKI P.P., RANACHOWSKI Z. 2006. Influence of water activity on the acoustic properties of breakfast cereals. Journal of Texture Studies, 37 (5), 497-515.
  • [6] GONDEK E., JAKUBCZYK E., CACAK-PIETRZAK G. 2008. Właściwości akustyczne wybranych odmian pszenicy ozimej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 53-56.
  • [7] GONDEK E., JAKUBCZYK E., MANIEWSKI M. 2009. Wpływ aktywności wody na właściwości akustyczne płatków owsianych. Acta Agrophysica, 13 (1), 77-87.
  • [8] GONDEK E., JAKUBCZYK E., SUŁEK A., CACAK-PIE- TRZAK G. 2009. Wpływ nawożenia azotem na emisję akustyczną ziarna wybranych odmian pszenicy jarej. Acta Agrophysica, Wol. 14/2, 323-334.
  • [9] JAKUBCZYK T., HABER T. (RED.) 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Warszawa, Wyd. SGGW-AR.
  • [10] LASKOWSKI J., ZDYBEL A. 2003. Wpływ wilgotności oraz poziomu nawożenia azotowego na właściwości wytrzymałościowe ziarna żyta odmiany Amilo. Acta Agrophysica, 2 (4), 803-814.
  • [11] ŁYSIAK G., LASKOWSKI J. 2006. Wpływ wilgotności na odporność na pękanie ziarna pszenicy odmiany Kobra. Inżynieria Rolnicza, 12, 313-319.
  • [12] ŁYSIAK G., LASKOWSKI J. 2007. Wpływ wilgotności ziarna pszenicy na odkształcenia podczas ściskania. Inżynieria Rolnicza, 5 (93), 279-284.
  • [13] MALECKI I., OPILSKI A. 1994. Charakterystyka i klasy¬fikacja sygnałów EA. W: Emisja Akustyczna. Źródła. Metody. Zastosowania. (red. MALECKI I., RANACHOWSKI J.), Wyd. Biuro Pascal, Warszawa, 19-35.
  • [14] MARZEC A., BOROWIEC M., LEWICKI P.P. 2005. Bada¬nie tekstury pieczywa chrupkiego wasa metodą emisji akustycznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl., 4 (45), 75-84.
  • [15] MARZEC A., LEWICKI P.P., JAKUBCZYK E. 2006. Badanie jakości krakersów metodą emisji akustycznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl., 46 (1), 67-72.
  • [16] MARZEC A., JAKUBCZYK E., CACAK-PIETRZAK G. 2008. Próba zastosowania metody emisji akustycznej do ba¬dania wybranych odmian pszenicy jarej i ozimej. Żyw¬ność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (59), 161-167.
  • [17] RANACHOWSKI Z. 2008. Emisja akustyczna w bada¬niach żywności. W: Jakość i bezpieczeństwo żywności. (red. WITROWA-rAJCHERT D., MARZEC A.) Wyd. SGGW, Warszawa, 135-160.
  • [18] RANACHOWSKI Z. 2009. Opis oprogramowania do reje¬stracji i analizy sygnałów ea generowanych w trakcie badania próbek żywności. (Dostępne W KIŻiOP).
  • [19] RANACHOWSKI Z., GONDEK E., LEWICKI P.P., MARZEC A. 2005. Investigation of acoustic properties of compressed wheat bran flakes. Archives Of Acoustics, 30 (2), 255-265.
  • [20] SZOT B., STĘPNIEWSKI A. 1991. Wytrzymałość ziarna wybranych zbóż na obciążenie statyczne. Zeszyty Prob¬lemowe Postępów Nauk Rolniczych, 389, 111-118.
  • [21] WITOS F. 1994. Część I — pojęcia podstawowe. Fale sprężyste emisji akustycznej. W: Emisja Akustycz¬na. Źródła. Metody. Zastosowania. (red. MALECKI I., RANACHOWSKI J.), Wyd. Biuro Pascal, Warszawa, 35-54.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-f67a4720-4b43-4c16-b9c2-bc394597fd4c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.