PL
Celem tej pracy jest pokazanie możliwości zastosowania wód mineralnych w ekologicznej profilaktyce zdrowotnej. Prof. Julian Aleksandrowicz twierdził, że zdrowie i życie każdego człowieka zależy w dużej mierze od rodzaju i jakości wody jaką codziennie pije. Najcenniejszymi dla zdrowia człowieka są wydobywane z głębi ziemi wody mineralne bez zanieczyszczeń bakteriologicznych i szkodliwych dla zdrowia substancji o odpowiednim poziomie składników mineralnych. Wody takie mogą być bardzo cennym elementem ekologicznej profilaktyki zdrowotnej. Nie każda jednak woda wydobywana z głębi ziemi posiada odpowiednią ilość składników mineralnych, które mają pozytywne znaczenie dla organizmu człowieka. Do składników w wód profilaktyczno-zdrowotnych, mających znaczenie fizjologiczno-odżywcze należą: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany, żelazo, fluorki, jodki, węglowodany i dwutlenek węgla. Inne jak potas, lit, amon, bar, stront, mangan, brom, cynk, miedź itp.występują w tego typu wodach w tak małych ilościach, że nie mają większego znaczenia. Profilaktyczno-zdrowotnymi wodami mineralnymi mogą być uznane jedynie takie wody, w których zawartość co najmniej jednego składnika mineralnego osiąga granicę, przy której składnik ten wykazuje działanie fizjologiczno-odżywcze i równocześnie, żaden ze składników nie przekracza ilości, przy której może doprowadzić do zaburzeń w gospodarce mineralnej organizmu. Kryterium przydatności poszczególnych wód mineralnych do celów profilaktyczno-zdrowotnych winna być możliwość uzupełnienia nimi niedoborów składników mineralnych występujących w codziennej diecie. Do najbardziej wartościowych należą wody mineralne pochodzące z uzdrowisk. W większości posiadają one od 1000 do 4000 mg/l składników mineralnych i w znaczących ilościach poszczególne składniki potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do wartościowych wód można zaliczyć również niektóre wody słabozmineralizowane o zawartości od 500 do 1000 mg/1 składników mineralnych, w których występuje co najmniej jeden ze znaczących dla organizmu składnik. Natomiast wody zawierające poniżej 500 mg/l składników mineralnych nie wnoszą do organizmu żadnych wartościowych składników mineralnych w takich ilościach, które miałyby istotne znaczenie dla jego funkcjonowania. Picie wód mineralnych odpowiednio dobranych według indywidualnych potrzeb spełnia niezwykle pozytywną rolę w uzupełnianiu składników mineralnych, które są również ważne dla zdrowia jak witaminy z czego niestety na ogół nie zdajemy sobie sprawy.