EN
Cross-reactions between proteins of selected legume seeds (soybean, lentil, pea, bean) were determined by immunoblotting method. Legumes other than soybeans (peas, beans, lentils) were found to contain protein fractions having the immunoreactive properties similar to soybean proteins.
PL
Wykorzystując metodę immunobiottingu, określono reakcje krzyżowe, pomiędzy białkami nasion wybranych roślin strączkowych. Wykazano duże podobieństwo właściwości immunoreaktywnych białek nasion soi, soczewicy, grochu i fasoli. Frakcje białek o ciężarze molekularnym 50 kD obecne w soczewicy, grochu i soi reagowały z przeciwciałami otrzymanymi wobec białek soczewicy, grochu, soi i fasoli (Rys. 2, 3, 4, 5). Natomiast białka o ciężarze molekularnym do 24 kD obecne w ekstraktach białkowych nasion wszystkich badanych roślin strączkowych nie wiązały się z przeciwciałami otrzymanymi wobec tych białek (Rys. 2, 3, 4, 5). Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ludzie uczuleni na białko nasion jednej rośliny strączkowej będą reagować alergicznie na białko pochodzące z nasion pozostałych roślin strączkowych.