EN
The shoots of Salvia officinalis growing in MS liquid medium supplemented with IAA 0.1 mg l-1) and BAP (0.45 mg l-1) were treated with methyl jasmonate (MeJA) to increase production of compounds with antioxidant activity (carnosic acid, carnosol and rosmarinic acid). The increase in metabolite production depended on MeJA concentration, the period of exposure to elicitor and type of compound. The MeJA action was observed 24 h after elicitation. It was found that the maximum level of diterpenoids, calculated as the sum of CA and Car (about 8 mg g-1 dry wt) was achieved at 3 days after elicitation with 20 µM methyl jasmonate. The highest amount of rosmarinic acid (about 41 mg g-1 dry wt) was achieved with 50 or 100 μM methyl jasmonate on the 5th day after elicitation. It was almost 2-fold higher compared to the control (cultures treated with only ethanol).
PL
Aby zwiększyć wytwarzanie metabolitów wtórnych o właściwościach przeciwutleniających (kwasu karnozolowego, karnozolu i kwasu rozmarynowego) w kulturze pędów szałwii lekarskiej, w 14-tym dniu hodowli do podłoża płynnego dodano jasmonian metylu. Wpływ elicytora zależał od jego stężenia, czasu elicytacji i rodzaju badanego metabolitu. Działanie MeJA obserwowano już po 24 godzinach od rozpoczęcia elicytacji. Najwięcej diterpenów, w przeliczeniu na sumę karnozolu i kwasu karnozolowego (ok. 8mg/g s.m.), wytwarzały kultury pędów po 3 dniach elicytacji jasmonianem metylu w stężeniu 20 µM. W przypadku kwasu rozmarynowego najlepszy efekt osiągnięto po 5-dniowym okresie elicytacji, kiedy jasmonian użyto w stężeniu 50 lub 100 µM. W tych warunkach zawartość RA w pędach (ok. 41 mg/g s.m.) była prawie dwukrotnie wyższa w porównaniu z kontrolą, którą stanowiły kultury uzupełnione jedynie etanolem (rozpuszczalnik jasmonianu metylu).