PL
W pracy zbadano wpływ antocyjanin z aronii czarnoowocowej na przebieg i intensywność objawów doświadczalnej cukrzycy. Ocenę przebiegu doświadczalnej cukrzycy oparto na określeniu stężenia cukru w moczu, oznaczeniu stężenia substancji reagujących z kwasem tiobarbiturowym (TBARS) jako miary intensywności peroksydacji nienasyconych kwasów tłuszczowych w moczu i surowicy krwi, zmianie masy ciała w trakcie doświadczenia. W badaniach stwierdzono istotny przyrost stężenia glukozy w moczu po iniekcji streptozotocy- ny u szczurów. Podanie zwierzętom jednocześnie ze streptozotocyną antocyjanin uzyskanych z aronii czarnoowocowej, codziennie przez cały okres obserwacji, istotnie obniżało stężenie cukru w moczu. Antocyjaniny te również spowodowały zahamowanie utraty masy ciała szczurów. Jednocześnie stwierdzono, że barwnik antocyjaninowy zapobiega w istotny sposób generacji wolnych rodników tlenowych, zmniejszenie peroksydacji lipidów, miarą czego było obniżenie stężenia produktów utleniania nienasyconych kwasów tłuszczowych w moczu i surowicy krwi.
EN
In the work an effect of anthocyanins of Aronia melanocarpa on the course and intensity of symptomps of the experimental diabetes has been examined. The estimation of the course of experimental diabetes was based on determination of sugar concentration in urine, deteermination of concentration of the unsaturated fatty acids peroxidation in urine and blood serum, also on the change of body mass during the experiment. An essential of glucose concentration in urine was found in the rats after streptozotocin injection. A simultaneous daily administration of anthocyanins obtained from Aronia melanocarpa and streptozotocin substantially decreased sugar concentration in urine. Those anthocyanins also inhibited loss of body mass caused by the former injection of streptozotocin. Simultaneously antocyanin pigment was stated to considerably prevent generation of free oxygene radicals. The decrease of peroxidation of lipides, the measure of which was lowering of the concentration of the products of unsaturated fatty acids oxidation in urine and blood serum was also observed.