PL
Celem badań było określenie przydatności w żywieniu świń (warchlaków i tuczników) łubinu wąskolistnego odmiany Kazan. Utworzono 4 grupy zwierząt - kontrolną (K) i 3 doświadczalne (Dv D2, D3). Łącznie do badań użyto 280 prosiąt odsądzonych i 240 tuczników, z których 48 poddano ocenie rzeźnej i poubojowej. Wszystkie zwierzęta, przez cały okres badań, żywione były jedną, przeznaczoną dla danej grupy, mieszanką pełnoporcjową. W grupie K z udziałem pasz pochodzenia zwierzęcego, w doświadczalnych ze wzrastającym poziomem łubinu (4, 8, 12%), a malejącym - poekstrakcyjnej śruty sojowej (10.5; 8.5; 6.3%). Analizowano przebieg odchowu i tuczu (masy ciała, przyrosty, zużycie paszy, czas tuczu oraz wartość poubojową tuczników). Wyniki opracowano statystycznie. Stwierdzono, iż 4% udział łubinu w diecie nie pogarsza żadnej z kontrolowanych cech. Przy zastosowaniu poziomu 8-12% stwierdzono obniżenie przyrostów młodych zwierząt i przedłużenie okresu tuczu. Zwiększony poziom łubinu nie wpłynął na zużycie paszy w przeliczeniu na 1 kg przyrostu i ocenę poubojową. Płeć zwierząt (warchlaki, loszki) zróżnicowała istotnie prawie wszystkie analizowane cechy.
EN
The aim of the investigation was to determine the usefulness of Kazan variety lupinus angustifolius for feeding pigs (weaners and fattening pigs). 4 groups of animals were created - one control group (C) and 3 experimental ones E1, E2, E3). Altogether 280 weaned piglets and 240 fattening pigs, 48 of which were subject to slaughter evaluation, were used in the investigation. During the whole period of examination, all the animals were fed with one balanced mixture, assignet for a given group: in group С - with the content of animal feeds, in the experimental ones - with an increasing amount of lupin (4, 8, 12%), and a descreasing amount of extracted soya bean oilmeal (10.5, 8.5, 6.3%). The course of rearing and fattening (body weight, gains, feed consumtion, time of fattening and slaughter value of fattening pigs) was analysed. The results were described in statistical terms. It was found out that the 4% content of lupin in the diet does not get any of the traits under control worse. With the use of the 8-12% level, a desrease in young animals gains and lengthening of the fattening period were found out. However an increased level of lupin did not influence feed consumtion per 1 kg gain or the slaughter evaluation. The sex of the animals (weaners, gilts) differentiated significantly almost all analysed traits.