PL
Analiza zmiennych dotyczących cech fizycznych ciężarnych (n = 91) oraz przebiegu ciąży i porodu wykazała większą podatność na rozstępy (r) pierworódek, ciężarnych z męskim płodem a zwłaszcza kobiet z BMI ≥ 22,0 przed ciążą. Ciężarne z rozstępami (x̅ = 38,5%), co druga z męskim płodem (48,1%) i co czwarta z żeńskim (24,3%), niezależnie od płci płodu, miały częściej porody operacyjne (28,5%) niż te bez rozstępów (10,7%). Niezależnie od obecności (r+) lub braku (r-) rozstępów u matek, noworodki męskie częściej rodziły się z niższą punktacją w skali Apgar (≤ 8 pkt.) niż noworodki żeńskie (22,2 i 8,1%). Pierworódki, ciężarne z męskim płodem i kobiety z BMI ≥ 22,0, a ogólnie ciężarne z rozstępami były rzadziej suplementowane kwasem foliowym (37,2%) niż te bez rozstępów (58,9%). Wartość odżywcza diety ciężarnych nie różniła się zależnie od rozstępów z wyjątkiem folianów (r- -182, r+ - 170 mcg; p < 0,05). Różnica była szczególnie wyraźna u pierworódek z BMI ≥ 22,0 (r- - 242, r+ - 172 mcg). Pierworódki z BMI ≤ 21,9 miały podobną gęstość folianów w diecie (r- -170, r+ - 169 mcg) ale te bez rozstępów były szczególnie często leczone kwasem foliowym (F.a.). Wskazuje to na niedobór folianów jako możliwy czynnik ryzyka rozstępów i na rolę suplementacji kwasem foliowym w zapobieganiu im.
EN
The analysis of variables related to physical features of pregnant women (n = 91) and the course of pregnancy and labour has shown a higher susceptibility to their development in primiparae, pregnancy with male fetus, and especially women with BMI 22.0 or higher before pregnancy. Pregnant women with striae x̅ = 38.5%, every second one with male fetus (48.1%) and every fourth women with female fetus (24.3%), had more surgical deliveries, independently of fetus gender, than those without striae (10.7%). Independently of the presence (r+) or absence (r-) of striae in mothers, male newborn were born more frequently with lower Apgar scale value (8 or less) than female newborns (22.2 and 8.1%). Primiparae pregnant with male fetus and women with BMI 22.0 or more, and, generally, women with striae received less often folic acid supplementation during pregnancy (37.2%) than those without striae (58.9%). The nutritional value of the diet was not different depending on striae, with the exception of folates (r- - 182, r+ - 170 mcg, p < 0.50). The difference was particularly evident in primiparae with BMI 22.0 or more (r- -242, r+ - 172 mcg). Primiparae with BMI 21.9 or less had a similar density of folates in diet (r- - 170, r+ - 169 mcg), but those without striae were particularly frequently treated with folic acid. This suggests that folate deficiency can play a role as a possible risk factor for striae development, and the supplementation of folates is important in the prevention of their development.