PL
W procesie słodowania jęczmienia obok przemian enzymatycznych, biochemicznych i fizycznych związanych z fizjologicznymi przemianami w ziarnie procesy mikrobiologiczne odgrywają również ważną rolę w końcowej jakości słodu. Celem pracy była ocena skuteczności działania kultur starterowych: Geotrichum candidum szczepu I i II w procesie słodowania jęczmienia browarnego oraz ich wpływ na jakość słodu i brzeczki piwnej. Zastosowanie kultury starterowej Geotrichum candidum w procesie słodowania jęczmienia browarnego powoduje istotną poprawę nie tylko jakości mikrobiologicznej, a tym samym i stanu zdrowotnego słodu, ale również, ale również znaczną poprawę filtracyjności brzeczki i jakości piwa.
EN
During barley malting, beside enzymatic, biochemical and physical changes related to physiological changes in the barley seeds, microbiological processes play very important role in final malt quality. The aim of the work was estimation of effectiveness of starter cultures activity: Geotrichum candidum I and II in barley malting and their influence on malt and wort quality were assessed. Use of Geotrichum candidum starter culture for barley malting caused significant improvement of not only the microbiological quality and following barley state but also significant improvement of brewer's wort filterability and beer quality.