PL
Przeprowadzona ocena termiczna obiektu tuczami dla 300 tuczników w postaci WWT' - wskaźnika właściwości termicznych równego 95,9% oraz wskaźnika zwartości bryły budynku 0,47 m²/m³ wskazuje na zapewnienie temperatury wewnętrznej tw=18°C dla badanego pomieszczenia inwentarskiego i prawidłową gospodarkę cieplną w obiekcie. Projekt tuczarni zrealizowany zgodnie z przyjętymi w pracy zasadami nie będzie przynosił strat w czasie eksploatacji jak również nie zajdzie potrzeba docieplenia przegród budowlanych. Wskaźnik ekonomicznej efektywności inwestycji wahający się w granicach od 112,4 % do 84,3% świadczy o konieczności przeprowadzania badań marketingowych w studium przedinwestycyjnym. Można uznać to kryterium efektywnościowe za nadrzędne w gospodarstwach rolniczych o orientacji prorynkowej. Decyduje ono bowiem o ekonomicznym sensie inwestowania w skali mikro.
EN
Thermal evaluation of a pig fattening house for 300 parkers, considering its thermal properties index 95.9% and structure compactness index 0,47 m²/m³, showed that the temperature 18°C may be mainstained inside analysed livestock building at correct heat economy in it. The project of pig fattening house realized according to the principles j assumed in the study will not cause any production losses during its j exploitation nor will need any additional insulation of building walls. Economical efficiency index for the investment ranging within 112.4-84.3% indicated the necessity of marketing investigations preceding the investment stage. That criterion of efficiency may be considered as a superior one for the market oriented farms, as it decides on economical reasons of investing in micro-scale.