PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Antyoksydacyjne wlasciwosci polifenoli okryw nasiennych fasoli kolorowej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy podjęto tematykę związaną z przebadaniem właściwości antyoksydacyjnych związków poli-fenolowych, a głównie tanin, obecnych w okrywach nasion fasoli kolorowej. Izolację polifenoli przeprowadzano za pomocą ekstrakcji łuski 0,5% roztworem kwasu solnego w metanolu. Zebrany ekstrakt zagęszczano pod próżnią, a następnie liofilizowano. W preparatach oznaczano m. in. zawartość tanin hydrolizujących i skondensowanych, katechin oraz antocyjanów. Preparaty wykazywały właściwości przeciwutleniające. Preparat z fasoli brązowej, zawierający większą ilość tanin (92%), okazał się bardziej efektywnym antyoksydantem niż preparat z fasoli czerwonej.
EN
Antioxidant properties of phenolic compounds, mainly tannins, present in red and brown bean seed coats were investigated. Polyphenols were extracted with 0.5% HC1 in methanol, vacuum condensed and lyophilised. The amount of hydrolysing and condensed tannins, catechines and anthocyanins was evaluated in preparations. Antioxidant properties were measured against linoleic acid. The process of oxidation was monitored with a spectrophotometric method. All the preparations exhibited antioxidant activity. The brown bean preparation, which had the high tannin content (92%), was more effective as an antioxidant than red bean preparation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.112-117,wykr.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Rakowiecka 26-30, 02-528 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Association of Official Analytical Chemist’s (AOAC), 1990, nr 952. 03.
  • [2] Carbonaro i in.: Evidence for protein-tannin interaction in legumes: implications in the antioxidant properties of faba bean tannins. Lebensm. Wiss. u. - Technol., 29, 1996, 743.
  • [3] Cygański A. Metody spektroskopowe w chemii analitycznej. WNT, Warszawa 1993.
  • |4] Deshpande S. S., Cheryan M.: Determination of phenolic compounds of dry beans using vanilin, redox and precipitation assays. J. of Food Sei., 2, 1987, 332.
  • [5] Husain S. R., Cillard J., Cillard P.: Hydroxyl radical scavenging activity of flavonoids. Phytochemistry, 26, 1987, 2489.
  • [6] Miyake T., Shibamoto T.: Antioxidative activities of natural compounds found in plants. J. Agric. Food Chem.,45, 1997, 1819.
  • [7] Osawa T., Namiki M.: A novel type of antioxidant isolated from wear wax of Eucalyptus leaves. Agric. Biol. Chem., 45, 1981, 735.
  • [8] Oszmiański J.: Polifenole jako naturalne przeciwutleniacze. Przem. Spoż., 3, 1995, 94.
  • [9] PN-90/A-74101/02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych.
  • [10] Price M. L., Van Scoyoc S., Butler L. G.: A critical evaluation of the vanillin reaction as an assay for tannin in sorghum grain. J. Agric. Food Chem., 5, 1978, 1241.
  • [11] Shahidi F., Naczk M.: Effect of processing on the content of condensed tannins in rapeseed meals. J. of Food Sei., 1989,4 1082.
  • [12] Simonetti P., Pietta P., Testolin G.: Polyphenol content and antioxidant potential of selected italian wines. J. Agric. Food Chem., 45, 1997, 1152.
  • [13] Swain T., Hillis W. E.: The phenolic constituents ofprunus domestica. J. Sei. Food Agric., 10, 1959, 63.
  • [14] Takeoka G. R. i in.: Characterization of Black Bean (Phaseolus vulgaris L.) anthocyanins. J. Agric. Food Chem., 45, 1997, 3395.
  • [15] Tsuda T., Ohshima K., Kawakishi S., Osawa T.: Antioxidative pigments isolated from the seeds of Phaseolus vulgaris L. J. Agric. Food Chem., 42, 1994, 248.
  • [16] Wiseman S. A., Baientine D. A., Frei B.: Antioxidants in tea. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 37, 1997, 705.
  • [17] Yen G.-C., Chen H.-Y.: Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J. Agric. Food Chem., 43, 1995, 27.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ef8baeb6-f867-4653-a6d4-a2621dad5fd1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.