PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 446 |

Tytuł artykułu

Plonowanie lubinu zoltego, lubinu waskolistnego i grochu pastewnego uprawianych w okolicach Ketrzyna

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Doświadczenie połowę przeprowadzono w latach 1991 - 1993 na glebie kompleksu żytniego słabego w północno-wschodniej Polsce, w okolicach Kętrzyna. W pracy porównano plonowanie odmian łubinu żółtego zróżnicowanych genetycznie z łubinem wąskolistnym i grochem siewnym pastewnym. Przedstawiono także reakcję odmian łubinu żółtego oraz grochu na zróżnicowane przedplony. Tradycyjna odmiana łubinu żółtego Amulet plonowała najniżej wśród uprawianych roślin - 1,36 t z ha. Samokończąca odmiana łubinu żółtego Manru przewyższała ją plonem o 9 %, a termoneutralna odmiana Juno o 24 %. Łubin wąskolistny zbierany w latach 1991 i 1993 plonował na poziomie 1,73 t nasion z ha. Najwyżej wśród porównywanych roślin uprawnych plonował groch pastewny - 2,41 t z ha. Stwierdzono brak istotnego wpływu przedplonów na wysokość plonów nasion łubinu żółtego i grochu.
EN
Field experiment was carried out in 1991 - 1993 on rye weak soil complex of northeastern part of Poland, near Kętrzyn. Different genotypes of yellow lupin cultivars were compared to blue lupin and fodder pea. The response of yellow lupin cultivar and fodder pea on different forecrops was investigated, too. The traditional cultivar of yellow lupin Amulet gave the lowest yields among all cultivated crops - 1.36 t/ha. Self- completing Manru cultivar and thermoneutral Juno cultivar yielded higher than Amulet cultivar, respectively by 9 and 24 %. Blue lupin yielded 1.73 t/ha in years: 1991 and 1993. Among compared crops, the highest yield was recorded for fodder pea 2.41 t/ha. It was found that the forecrops had no significant influence on yields of yellow lupin and fodder pea seeds.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

446

Opis fizyczny

s.271-275,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Plac Lodzki 3, 10-724 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • [1] BIENIASZEWSKI T., FORDOŃSKI G., 1994: Wpływ niektórych czynników agrotechnicznych na plonowanie odmian łubinu żółtego w regionie Polski północnej. Mat. konf. nauk. „Łubin-Białko-Ekologia”, PTŁ Poznań, 333 - 337.
  • [2] DWORAKOWSKI T., 1995: Plonowanie odmian łubinu żółtego w warunkach glebowo-klimatycznych województw białostockiego i łomżyńskiego. Fragm. Agron., 1(45): 76 - 80.
  • [3] FORDOŃSKI G., RUTKOWSKI M., 1988: Plonowanie roślin strączkowych i owsa na glebie kompleksu żytniego słabego. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura, 46: 103 - 111.
  • [4] KÖNNECKE G., 1974: Zmianowanie. PWRiL Warszawa, 394.
  • [5] NIJAKI J., 1994: Termoneutralność u łubinu żółtego. Hod. Rośl. Nas., Biul. Branż., 2: 4 - 9.
  • [6] PASTUSZEWSKA B., 1993: Łubin w żywieniu zwierząt. Mat. konf. nauk. „Łubin w gospodarce i życiu człowieka”, PTŁ Poznań, 71 - 79.
  • [7] PAWŁOWSKI F., BUJAK K., WESOŁOWSKI M., 1992: Następczy wpływ niektórych gatunków roślin strączkowych na plonowanie i zachwaszczenie zbóż na glebach różnych kompleksów. Cz. II. Kompleks żytni dobry. Rocz. Nauk Rol., s.A, 109(1): 21 - 30.
  • [8] PRUSIŃSKI J., 1995: Biologiczne i agrotechniczne uwarunkowania rozwoju i plonowania zróżnicowanych genotypów łubinu żółtego (Lupinus luteus L.). Rozprawy nr 65, ATR Bydgoszcz, 76.
  • [9] RUTKOWSKI M., FORDOŃSKI G., 1994: Wartość przedplonowa roślin strączkowych i owsa dla zbóż. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura, 59, cz. I i II: 41 - 56.
  • [10] WIATR K., 1995: Łubin żółty, łubin wąskolistny, łubin biały. Synteza wyników doświadczeń odmianowych. 1994, COBORU Słupia Wielka, 1059: 1 - 23.
  • [11] WOJNOWSKA T., SIENKIEWICZ S„ WOJTAS A., 1995: Plony i cechy morfologiczne łubinu żółtego w zależności od nawożenia azotem, magnezem i mikroelementami. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura, 61: 157 - 166.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ef5cd40f-3015-4ed2-b4ad-685320baaf85
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.