EN
The preferences for some vegetables and fruits, and the factors affecting their preferences were investigated among the university students. The cucumbers, tomatoes and radishes were mostly preferred vegetables, and salads and juices — mostly favoured ways of their consumption. Among fruits the peaches, cherries, strawberries and grapes, i.e. soft fruits of the sweet taste, were mostly chosen. The main factors influencing the preferences were freshness and taste for both groups of products, and appearance for fruits. For both vegetables and fruits the advertising and fashion were the least significant factors of food choice. The influence of sex on the rankings of vegetables and fruits, and on their choice factors was insignificant. Certain vegetables (endive, aubergine, pattypan squash, broccoli) and fruits (avocado, mango, grenades) were unknown for important fraction of students.
PL
Omówiono wyniki badań preferencji żywieniowych warzyw i owoców oraz atrybutów ich wyboru. Badania przeprowadzono w środowisku młodzieży akademickiej. Do warzyw o najwyższej preferencji zaliczono ogórki, pomidory, rzodkiewki. Najbardziej preferowaną formą spożycia warzyw były surówki i soki warzywne. Owocami o najwyższym stopniu pożądalności były brzoskwinie, czereśnie, truskawki, winogrona, czyli owoce miękkie o słodkim smaku, który był preferowany przez 68% respondentów. Głównymi czynnikami wyboru warzyw i owoców były świeżość i smak, a w przypadku owoców także wygląd. Dla obu rodzajów produktów reklama i moda były czynnikami najmniej znaczącymi przy ich wyborze. Nie stwierdzono statystycznie istotnego wpływu płci na szeregi preferencyjne warzyw i owoców oraz czynników wyboru. Szereg warzyw (endywia, bakłażany, patisony, brokuły) oraz owoców (awokado, mango, granaty) pozostawało nieznanych dla znacznego odsetka respondentów.