PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 40 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Polyamines as a potential chemotaxons of resistant and susceptible biotypes of Chenopodium album to atrazine

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The level of free (PAs) and conjugated (CPAs) soluble polyamines in leaves of Chenopodium album was determined using the fluorometric method for dansylated derivatives. The tests made at the 4-6 leaf growth stage showed that the concentration of PAs in susceptible (S) and resistant (R) biotypes ranged between 32-43 μg and 45-56 μg per 100 μI of cell sap, respectively. The analyses performed later, namely at the beginning of flowering showed that the difference in the level of polyamines between S and R biotypes was greater. In this case the amount of PAs in biotype S ranged between 15-34 μg and in biotype R between 51-73 μg per 100 μI of cell sap. Therefore, the level of PAs cans act as an indicator for susceptibility or resistance of C. album biotypes to atrazine.
PL
Poziom wolnych (PAs) i związanych (CPAs) rozpuszczalnych poliamin w liściach komosy białej oznaczono metodą fluorymetryczną. Testy przeprowadzone w stadium 4-6 liści komosy wykazały u biotypu wrażliwego 32-43 μg PAs w 100 μI soku komórkowego, podczas gdy u biotypu odpornego 45-56 μg. W stadium początku kwitnienia różnice w poziomie poliamin między biotypami były większe, to znaczy u biotypu wrażliwego znaleziono 15-34 μg PAs, a u odpornego 51-73 μg. Na podstawie przeprowadzonych testów można wnioskować, iż poziom poliamin rozpuszczalnych (PAs) może być dobrym wskaźnikiem w ocenie wrażliwości lub odporności komosy białej na atrazynę.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

3-4

Opis fizyczny

p.267-270,fig.

Twórcy

autor
  • Institute of Plant Protection, Miczurina 20, 60-318 Poznan, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Seiler N., Wiechman M. 1970. TLC analysis of amines as their dans-derivatives. pp. 94-144. In “Progressin thin-layer chromatography and related methods” (A Niederwieser and G Pataki, eds.). Ann Arbor – Humphrey Sci. Publ. : Ann Arbor, Mich.
  • 2. Slocum R. D., Kaur-Sawhney R., Galston A. W. 1984. The physiology and biochemistry of polyamines in plants. Archives of Biochemistry and Biophysics 235: 283-303.
  • 3. Smith M. A., Davies P. J. 1987. Monitoring polyamines in plant tissues by high performance liquid chromatography. pp. 209-227. In “Modern methods of plant analysis” (H.F. Linskens, J. F. Jackson, eds.). Springer-Verlag: Berlin, Heidelberg, N. York, New Series, Vol. 5.
  • 4. Torrigiani P., Altamura M. M., Pasqua G., Monacelli B., Serafini- Fracassini D., Bagni N. 1987. Free and conjugated polyamines during de novo floral and vegetative bud formation in thin cell layers of tobacco. Physiolgia Plantarum 10: 453-460.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ee5327e6-12a4-4d0f-88b2-185838adeb02
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.