PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 49 | 06 |

Tytuł artykułu

Plazmolizaty drozdzowe jako stymulatory fermentacji winiarskiej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy otrzymywano plazmolizaty z osadowych drożdży winiarskich i porównywano ich właściwości stymulujące proces fermentacji alkoholowej ze stosowanymi dotychczas autolizatami, preparatami ścian komórkowych drożdży oraz preparatami handlowymi, takimi jak: Fermint, Biointec i Atifferm. Parametrami, które charakteryzowały drożdżowe aktywatory było stężenie w nich azotu α-aminokwasowego i zawartość suchej masy. Aktywność stymulującą preparatów sprawdzano w próbkach fermentacyjnych moszczu jabłkowego.
EN
These was received plasmolysates from sedimented wine yeast arid was compared theirs specificity of stimulating process alcoholic fermentation with applicable autolysates so far, preparates of celluar walls of yeast and business preparates like: Fermint, Biointec i Atifferm. The contents of α-aminoacid nitrogen and dry substance were the parameters characterising these preparates. Stimulating activity was checked in probes of apply must fermentation.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

06

Opis fizyczny

s.43-46,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Politechnika Lodzka, Lodz
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Albers E., Larsson C.H., Liden G., Niklassom C., Gustaffson L.: 1996. Influence of the nitrogen source on Saccharomyces cerevisiae anaerobic growth and product formation. Appl. Environ. Microbiol., 62, 9, 3178-3195.
  • [2] Analytica - EBC, Zurich, 1975, 61.
  • [3] Ayestaran B.M. i wsp.: 1995. Influence of prefermentation clarification on nitrogenous contents of must and wine. J. Agric. Food Chem, 43, 2, 476-482.
  • [4] Drzazga В.: 1974. Analiza techniczna w przetwórstwie owoców i warzyw. WSiP, Warszawa.
  • [5] Jakubowska I., Kusewicz D.: 1962. Autolizaty osadowych drożdży po fermentacji wina i piwa jako źródło tiaminy. Acta Microbiol. Polon., 11,363.
  • [6] Minarik E.: 1986. Aktywacja fermentacji moszczów za pomocą preparatów ścian komórek drożdżowych (Zur Aktivierung der alkoholischen Garung schwer Vergarberer Moste durch Hefezellwande). Mitt. Klost., 36, 5, 194-197.
  • [7] Minarik E., Jungowa O.: 1995. Wpływ preparatów ścian komórkowych drożdży na fermentację jabłkowo-mlekową w winie wywołaną przez Leuconostoc oenos. Mitt. Klost., 45, 90-92.
  • [8] Minarik E., Siliharova Z: 1986. Możliwość intensyfikacji fermentacji alkoholowej moszczu gronowego preparatem ścian komórkowych drożdży. Vinohard., 24, 5, 110-112.
  • [9] Pajumen E, Gessa E.: 1973. Produktion of yeast extract from waste brewery yeast. 3 Internat. Symp. of Yeast, Helsinki.
  • [10] Pogorzelski E, Koch M., Fajkowski J.: 2000. Stymulatory fermentacji alkoholowej z osadowych drożdży winiarskich. Przem. Ferm. Owoc-Warz., 1, 32.
  • [11] Pogorzelski E, Masior S.: 1990. Sposób otrzymywania win jabłkowych maderyzowanych. Polska, patent no 141566.
  • [12] Scianealpore V., De Gilio A., Pallavicini C.: 1983. Determination de quelques composants des lies de vin. Ind Aliment. Agricol., 10, 6, 365.
  • [13] SchandlerL.T.: 1967. Mikrobiologia sokov i vin. Tłum. z niem. Piscevaja Promyslennost. Moskva.
  • [14] The Chemistry and Biology of Yeast (ed by Cook A.H.). Academic Press inc. 1958.
  • [15] Wzorek W., Pogorzelski E.: 1998. Technologia winiarstwa owocowego i gronowego, Sigma NOT, Warszawa, 136.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ee211225-8500-45ea-aa9c-6515e337e059
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.