PL
Celem pracy była ocena zwyczajów żywieniowych młodzieży w zakresie spożywania potraw bogatych w tłuszcz i cholesterol w zależności od płci, miejsca zamieszkania i wskaźnika wzrostowo-wagowego BMI (Body Mass Indeks). Badania zostały przeprowadzone jesienią 2005 roku. Objęto nimi 890 uczniów szkół panadgimnazjalnych wieku 17-20 lat. Ankietowani (bez względu miejsce zamieszkania i wartość wskaźnika BMI) rzadko korzystali z informacji umieszczanej na etykiecie dotyczącej zawartości tłuszczu w produkcie. Istotnie częściej robiły to dziewczęta aniżeli chłopcy. Większość uczniów nie zwracała uwagi na ilość tłuszczu w spożywanym mleku czy twarogu oraz wybierała zupy zabielane śmietaną. Mleko pełnotłuste częściej spożywały uczennice, mieszkańcy wsi oraz osoby z prawidłową masą ciała. Około 1/3 badanych spożywała wieprzowinę oraz jaja sporadycznie, natomiast często potrawy smażone. Do smarowania pieczywa młodzież równie chętnie stosowała margarynę jak i masło. Do smażenie potraw ankietowani natomiast najczęściej wykorzystywali tłuszcze roślinne.
EN
An assessment of dietary customs of young people of settling in the scope of eating dishes rich in fat and cholesterol depending on the sex, the place and the BMI indicator was a purpose of the work. Examinations were carried out in autumn of 2005. They embraced with 890 of pupils of second schools of age of 17-20 years. Respondents (without the account a place and BMI indicator) have rarely used the put information on the label concerning the fat content in the product. Indeed a more often girls have done it than boys. The majority of pupils didn't pay attention to the amount of fat in the eaten milk or the curd cheese as well as she chose whitened soup with cream. A little more often girls, country dwellers and persons with the correct body weight have eaten the full-fat milk. About 1/3 examined occasionally ate the pork and eggs, however often fried dishes. For spreading on the bread young people equally willingly applied with margarine as well as butter. However respondents have most often used to frying dishes vegetable fats.