PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 11/52 | 4 |

Tytuł artykułu

Influence of the changed fatty acid composition in feed on fatty acid profile in backfat of fatteners slaughtered at different body weights - short report

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was conducted on 32 crossbred fatteners (Polish Landrace x Polish Large White) x Pietrain fed a feed containing 0 or 6% soybean oil after they reached 70 kg of body weight. The fatteners were slaughtered at 0, 12, 24 and 36 days after commencement of feed administration. Feed supplementation with soybean oil did not cause any significant differences in daily gains or feed conversion per 1 kg of live weight. After 24 days of feeding of the animals with feed containing soybean oil, highly statistically significant (P< 0.01) increase (3.0%) in the content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) in backfat was noted, while after 36 days of the feeding, contribution of saturated fatty acids (SFA) to total content of fatty acids was significantly lower (6.0%) (P< 0.05) than the respective value at the beginning of the feeding. On the other hand, no significant changes were found in backfat fatty acid profile with respect to monounsaturated fatty acids (MUFA).
PL
Badania przeprowadzono na 32 tucznikach mieszańcach (pbz x wbp) x Pietrain. Tuczniki żywiono od 70 kg masy ciała mieszankami pełnoporcjowymi: grupa kontrolna bez udziału oleju sojowego, natomiast grupa doświadczalna z 6% udziałem oleju sojowego. Profil kwasów tłuszczowych w słoninie oceniano ubijając tuczniki po 0, 12, 24 i 36 dniach podawania paszy. Dodatek do paszy oleju sojowego nie spowodował statystycznie istotnych zmian w przyrostach dziennych tuczników, ani w zużyciu paszy na 1 kg przyrostu. Po 24 dniach podawania paszy z dodatkiem oleju sojowego stwierdzono statystycznie wysoko istotny (P<0,01) wzrost 3,0% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a po 36 dniach wzrost o 7,36%. Po 36 dniach żywienia udział nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) w ogólnej sumie kwasów tłuszczowych był istotnie niższy (o 6,0%) (P<0,01) niż na początku tuczu. Nie stwierdzono natomiast istotnych zmian w profilu kwasów tłuszczowych słoniny odnośnie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

4

Opis fizyczny

p.59-62

Twórcy

  • Agricultural University, al.Mickiewicza 24-28, 30-059 Krakow, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ed34e933-0758-415a-b62b-bc71de46aad8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.