EN
The present study was an attempt to determine the effect various types of diets had on growth, survival, and the content of fatty acids (FA) in pikeperch, Sander lucioperca (L.), larvae. During larval development (from day 5 to day 47 post-hatch), the fish were fed two commercial feeds - Bio Kyowa (BK group) and Agio Norse (AN group) - and Artemia nauplii (A group). A separate group was comprised of larvae which developed under natural conditions (Z group). The results obtained show that the composition of fatty acids of both commercial feeds and Artemia nauplii satisfied the nutritional requirements of pikeperch larvae during their development, which was indicated by high survival and satisfactory growth rates (survival – 50.8 - 54.4%; final body weight – 0.481 - 0.575 g; total length – 37.85 - 48.31 mm). The A group larvae had a two-fold higher content of C 18:1 acid in comparison to the fish in the BK and AN groups. In the A group, polyunsaturated fatty acids comprised 26.07% of total FA content, while in the BK, AN, and Z groups it was 40%. Based on histological observations, it was found that the larvae fed the AN diet had the greatest capacity of hepatocytes and the greatest relative capacity of cytoplasm occupied by lipids.
PL
Celem badań było określenie wpływu żywienia (dwie komercyjne pasze sztuczne i pokarm naturalny (Artemia i zooplankton) na wzrost, przeżywalność, profile kwasów tłuszczowych i histologię wątroby sandacza, Sander lucioperca (L.). Larwy (początkowa masa ciała 5,0 ± 0,3 mg) podchowywano w laboratoryj- nych obiegach recyrkulacyjnych, w szklanych akwariach o objętości 20 dm (temperatura wody 19 ± 0,12°C). Na podstawie uzyskanych wyników można przypuszczać, że skład kwasów tłuszczowych w obu paszach komercyjnych (Bio Kyowa i Agio Norse) i naupłiusach Artemia zaspokajał zapotrzebowanie larw sandaczy podczas rozwoju. Wskazywała na to wysoka przeżywalność i zadowalające tempo wzrostu (przeżywalność 50,8 - 54,4%, masa ciała 0,481 - 0,575 g, długość całkowita 37,85 - 48,31 mm). Analiza składu kwasów tłuszczowych w ciele larw wykazała, że zastosowane w żywieniu pasze komercyjne wpłynęły podobnie na zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych jak pokarm naturalny sandaczy odchowywanych w stawie (tab. 1, 2 i 3). Żywienie sandaczy naupliusami Artemia spowodowało redukcję wielonie- nasyconych kwasów tłuszczowych w ciele larw oraz wzrost jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z żywieniem paszami komercyjnymi (tab. 4). Na podstawie obserwacji histologicznych stwierdzono, że larwy żywione dietą Agio Norse miały największą objętość hepatocytów oraz największą względną objętość cytoplazmy zajmowanej przez lipidy (rys. 1 i 2).