EN
A comparative study of the sterol components of roots and fruits of A. sylvestris was carried out using GCMS techniques. Sitosterol, stigmasterol, campesterol, cholesterol, stigmast-7-en-3-ol were identified in both fractions. Ergosta-5,24-dien-3a-ol and a-saccharostenon were identified only in fruits. Sitosterol and stigmasterol were the predominant sterol components in analysed raw materials. Besides, by means of the weight method the total amounts of sterols was determined: in fruits 0,12%, in roots 0,06% and the amounts of oil in fruits 12.6%.
PL
Metodą GCMS przeprowadzono porównawcze badania obecności steroli w korzeniach i owocach A. sylvestris. W obu badanych frakcjach zidentyfikowano sitosterol, stigmasterol, kampeste- rol, cholesterol oraz stigmast-7-en-3-ol. Ergosta-5,24-dien-3a-ol i a-saccharostenon stwierdzono tylko w owocach. Sitosterol i stigmasterol byly związkami dominującymi w obu surowcach. Metodą wagową określono całkowitą ilość steroli w owocach (0,12%), w korzeniach (0,06%), a także ilość oleju w owocach (12,6%).