PL
Celem badań było określenie różnic w wartości rzeźnej buhajków i jałówek w zależności od poziomu żywienia. Materiał stanowiło 78 buhajków i 87 jałówek mieszańców Fl po krowach cb i buhajach ras mięsnych. Ubijane w wieku 540 dni mieszańce różniły się istotnie masą ciała. Tusze buhajków znacznie przewyższały wartością cech rzeźnych tusze jałówek. Zwierzęta opasane mieszanką SOMB z dodatkiem siana, w porównaniu z opasanymi paszami gospodarskimi, charakteryzowały się istotnie wyższymi wartościami wydajności rzeźnej, otłuszczeniem i powierzchnią przekroju mld. Tusze mieszańców opasanych półintensywnie zawierały w wyrębach podstawowych istotnie więcej (o 2.11%) mięśni i mniej (o 2.65%) tłuszczu niż tusze z opasu intensywnego. Stwierdzono istotne współdziałanie płci i poziomu żywienia z masą ciała przed ubojem, długością tuszy oraz masą 5 podstawowych wyrębów.
EN
The objective the of study was to determine the differences in the slaughter value between bulls and heifers in relation to the level of feeding. The material included 78 bulls and 87 heifers of beef crossbreds F1 by beef bulls out of Black and White cows fed intensively or semi-intensively. Slaughtered at the age of 540 days, the crossbreds significantly differed in body weight. The slaughter value of bull carcasses was much higher than that of heifer carcasses. The animals fattened of SOMB mixture with an addition of hay, in comparison with animals fattened on farm fodders had significantly higher: slaughter value, fatness and area on the mid. section. The carcasses from crossbreds of semi-intensive fattening in major cuts had significantly more, by about: 2.11%, of muscles and less, by about 2.65%, of fat than carcasses of intensive fattening. A significant cooperation sex x feeding level with body weight before slaughtering, length of carcass and weight of five major cuts was found.