PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 48 | 11 |

Tytuł artykułu

Aspekty zywieniowe i toksykologiczne stosowania skrobi modyfikowanych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przeanalizowano problematykę bezpiecznego stosowania skrobi modyfikowanych w produkcji żywności zarówno w aspekcie technologicznym, jak i fizjologicznym. Wykazano, że technologie produkcji skrobi modyfikowanych oraz obowiązujące w kraju wymagania jakościowe w całej rozciągłości odpowiadają standardom FAO/WHO. Przeanalizowano różnice metabolizmu skrobi modyfikowanych w stosunku do skrobi natywnej ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki wapniowo-fosforowej. Wykazano, że stosowanie skrobi modyfikowanych w produktach spożywczych w ilości do 5% stanowi korzyść technologiczną, nie wpływa ujemnie na stan zdrowia, a w skali globalnej wpływa na lepsze zrównoważenie diety konsumentów.
EN
In the paper the problems of the modiflcated starches safe application in food processing in the technological and physiological aspects are presented. Current polish technologies of modified starches are consistent with FAO/WHO quality requirements. The modified starches metabolism in relation to native starch metabolism particulary the calcium-phosphorus ratio has been discussed. The possible application of modified starches in food up to 5% is technologically useful, has no negative influence on the human health and contributs to better diet equilibrum

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

11

Opis fizyczny

s.365-368,tab.

Twórcy

  • Centralne Laboratorium Przemyslu Ziemniaczanego, ul.Zwierzyniecka 18, 60-814 Poznan
autor
  • Centralne Laboratorium Przemyslu Ziemniaczanego, ul.Zwierzyniecka 18, 60-814 Poznan

Bibliografia

  • [1] FAO Food and Nutrition Paper nr 38, FAO/WHO, Rzym 1988.
  • [2] ZN-84/MRiGŻ-I-09/89, Skrobia żelująca spożywcza.
  • [3] ZN-93/MRiGŻ-I-16/147, Zagęstnik skrobiowy ADA- MYL.
  • [4] Projekt normy zakładowej: Fosforan dwuskrobiowy.
  • [5] Projekt normy zakładowej: Skrobie acetylowane.
  • [6] Projekt normy zakładowej: Acetylowany fosforan dwuskrobiowy.
  • [7] Projekt Polskiej Normy: Skrobia ziemniaczana.
  • [8] „Skrobia" pr. zb. pod red. F. Nowotnego, WNT, Warszawa 1969.
  • [9] Tabata S., Hizikuri S., Stärke 1971, 23 nr 8, 267.
  • [10] Muhrbeck P., Tellier G, Starch/Stärke 1991, 43 nr 1, 25.
  • [11] „Modified Starches Properties and Uses", ed. O.B. Wurzburg M.S., CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida.
  • [12] Harper H.A., Rodwell V,W., Mayes P.A.: „Zarys chemii fizjologicznej" PZWL, Warszawa 1983.
  • [13] Hasik J., Hryniewiecki L., Rościszewska-Stoyanow A.: „Gdy lekarz zaleci dietę", Warta 1987.
  • [14] Derache R., Med. et Nut. 1983, 19 nr 3, 195.
  • [15] Wotton M., Monatsahirt A.: Starch/Stärke 1993, 35 nr 3, 92.
  • [16] Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r., w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach. Monitor Polski nr 22 z dnia 11 maja 1993 r.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ea2d0ee0-6c30-4bb9-9952-30be6aba25cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.