PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 07 |

Tytuł artykułu

Wplyw odwadniania osmotycznego na przebieg suszenia konwekcyjnego ziemniakow

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano wpływ odwadniania osmotycznego na proces suszenia konwekcyjnego ziemniaków. Stwierdzono, że wstępne odwadnianie osmotyczne zmienia skład chemiczny żywności i jej strukturę. Zwykle zawartość wody jest mniejsza od krytycznej, dlatego w suszeniu konwekcyjnym brak okresu stałej szybkości suszenia. Odwadnianie osmotyczne nie powoduje skrócenia czasu trwania suszenia konwekcyjnego w stosunku do materialu nie odwodnionego.
EN
The effect of osmotic dehydration on convective drying of potatoe was investigated. It has been demonstrated that preliminary osmotic dehydration changes chemical composition and structure of dried foods. In effect of osmotic dewatering water content in dewatered potato is below critical water content. Osmotic dehydration does not influence on time of convective drying in comparison with raw material.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

07

Opis fizyczny

s.35-37,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-766 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Dalla Rosa M., Bressa F., Giavedoni P., Pinnavaia G.: 1992. „Industrial application of direct osmosis: sirup change during concetration of kiwi fruit slices”. International Food Technology Exposition & Conference, The Hague, s. 151.
  • [2] Eijck P.C.: 1992. „Structure changes in potato tissue during frying”. (Unpublished paper) ATO - Agrotechnical Research Institute. The Netterlands.
  • [3] Grabowski S., Mujumdar A.S., Ramaswamy H.S., Strumiłło C.: 1994. „Osmo-convective drying of grapes”. Drying Technology. 12 (5). s. 1211-1219.
  • [4] Lenart A.: 1993. „Osmotic dehydration of fruits befor drying; Process Optimalization and Minimal Processing of foods”. Porto 20, 21.
  • [5] Lenart A., Gródecka E.: 1989. „Influence of the kind of osmotic substance on the kinetics of convection drying of apples and carrots”. Ann. Warsaw Agricult. Univ.. Food Technol, and Nutr.18. s. 27-35.
  • [6] Lenart A., Lewicki P.P., Młynarczyk G.: 1987. „Effect of osmotic dehydration on the physico-chemical properties of dried appels”. Ann. Warsaw Agricult. Univ.. Food Technol, and Nutr.. 17. s. 55-63.
  • [7] Lewicki P.P., Lenart A.: 1993. „Energy consumption during osmo-convection drying of fruits and vegetables”. Drying of solids. A.S. Mujumdar. Montreal. Canada, s. 354-366.
  • [8] Lis T.: 1991. „Badania nad osmotyczno-konwekcyjnym suszeniem jabłek”. VII Sympozjum Suszarnictwa. Łódź 1. s. 130-140.
  • [9] Ponting J.D.: 1973. „Osmotic dehydration of fruits - recent modyfications and applications”. Process Biochem.. 12. s. 18-21.
  • [10] Strumiłło Cz.: 1993. Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT. Warszawa, s. 124-131.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ea24520e-d74c-4ae9-9514-69c7bd5c5e48
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.