PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 30 | 1 |

Tytuł artykułu

Rtec w grzybach i substracie spod grzybow w rejonie Lubiany, gmina Koscierzyna

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Techniką zimnych par bezpłomieniowej absorpcji atomowej (CV-AAS) oznaczono stężenie rtęci ogółem w owocnikach 17 gatunków grzybów i substracie spod grzybów z terenu lasów kościerskich w okolicy Lubiany. Materiał do badania zebrano jesienią 1993 i 1994 r. Analizą objęto 445 próbek grzybów (całych owocników, kapeluszy lub trzonów) oraz 230 próbek substratu. Zbadano współzależności pomiędzy stężeniem rtęci w grzybach i substracie.
EN
Seventeen species of higher mushrooms and underlying substrate were collected in October of 1993 and 1994 in the Kościerskie forests near the village of Lubiana and investigated for concentrations and relationships of total mercury. The method of mercury determination was cold-vapour atomic absorption spectrometry (CV-AAS) after wer digestion with concentrated nitric acid. The highest mercury concentration was found in the fruiting body of Lycoperdon perlatum, 1100 ± 400 µg/kg dry weight; for other species the average concentration ranged between 150 and 660 µg/kg in caps, and between 50 and 450 µg/kg in stalks. The bioconcentration factor (BCF) of the total mercury was > 1 for all species examined, and highest BCF values (39 ± 19 to 67 ± 23 µg/kg) were found in Clitopilus prunulus, Amanita muscaria, Amanita vaginata (caps) and Lycoperdon perlatum (the whole fruiting body). A positive correlation (p<0.05) was found between concentration of mercury in underlying substrate and Xerocomus subtomentosus caps.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

1

Opis fizyczny

s.63-68,tab.,rys.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Gdanski, 80-952 Gdansk, ul.Sobieskiego 18
autor

Bibliografia

  • 1. Stijve T., Roschnik R.: Trav. chim. aliment. Hyg. 65, 209 (1974)
  • 2. Seeger R.: Dtsch. Apoth. Ztg.: 122, 1835 (1982)
  • 3. Lasota W., Witusik M.: Probl. Hig. 1, 125 (1987)
  • 4. Kalać O., Burda J., Staskowa I.: Sci. Total Envirom. 105, 109 (1991)
  • 5. Falandysz J., Szajek L.: Bromat. Chem. Toksykol. 27, 33 (1994)
  • 6. Falandysz J., Danisiewicz D., Gałecka K.: Bromat. Chem. Toksykol. 28, 155 (1995)
  • 7. Falandysz J., Kryszewski K.: Bromat. Chem. Toksykol. 29, 27 (1996)
  • 8. Lasota W., Florczak J., Karmińska A.: Bromat. Chem. Toksykol 23, 95 (1990)
  • 9. Lasota W., Florczak J.: Bromat. Chem. Toksykol. 24, 221 (1991)
  • 10. Gumińska B., Wojewoda W.: Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa (1985)
  • 11. Falandysz J., Kawano M., Danisiewicz D., Chwir A., Boszke L., Gołębiowski M., Boryło A.: Bromat. Chem. Toksykol. 29, 177 (1996)
  • 12. Falandysz J.: Food Chem. 38, 171 (1990)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-e9fba285-b490-45e9-9c1d-0a61034b7d84
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.