PL
Zbadano 492 szczepy bakterii beztlenowych wyizolowanych z materiałów pobranych od chorych z zakażeniem jamy ustnej, dróg oddechowych i jamy brzusznej. Badanie wrażliwości (MIC) drobnoustrojów beztlenowych na wyciąg alkoholowy z kwiatów rumianku przeprowadzono metodą seryjnych rozcieńczeń w agarze Brucella z dodatkiem 5% krwi baraniej. Inkubację prowadzono w temp. 37°C w anaerostatach zawierających 10% C02, 10 H2 i 80% N2, w obecności katalizatora palladowego i wskaźnika Eh przez 48 godzin. Za MIC uznano takie stężenie Azulanu przy którym wzrost bakterii beztlenowych był zahamowany. Otrzymane wyniki badań wskazują, że najbardziej wrażliwe na wyciąg alkoholowy z kwiatów rumianku były szczepy bakteroidów (60%), Bilophila sp. (73%), Fusobacterium spp. (49%) oraz Gram-dodatnie pałeczki z rodzaju Actinomyces (53%) i Eubacterium (50%) MIC w zakresie ≤ 0,1-0,8 mg/ml. Mniejszą wrażliwość na Azulan wykazały szczepy Porphyromonas spp. (47%) i Peptostreptococcns spp. (39%). Najbardziej oporne na badany wyciąg były szczepy Gram-ujemnych ziarniaków z rodzaju Veillonella. Dla ponad połowy (56%) tych szczepów stężenia hamujące wzrost wynosiły ≥ 6,4 mg/ml. Wyniki wskazują na znaczną aktywność wyciągu alkoholowego z kwiatów rumianku wobec wszystkich grup badanych bakterii beztlenowych wyizolowanych od chorych.
EN
A total of 492 strains of anaerobic becteria isolated from the samples obtained from patients with infections of oral cavity, respiratory tract and abdominal cavity were tested. The susceptibility (MIC) of anaerobes to the alcoholic extract of flowers of chamomile was determined by means of plate dilution technique in Brucella agar with 5% sheep blood. Incubation was performed at 37°C in anaerobic jars containing 10% C02,10% H2 and 80% N2, in presence of palladium catalyst and Eh indicator, for 48 h. The MIC was interpreted as the lowest concentration of Azulan inhibiting the growth. Obtained results of these investigations indicated, strains of Bacteroides (60%), Bilophila sp. (73%), Fusobacterium spp. (49%) and the Gram-positive rods belonging to the genera Actinomyces (53%) and Eubacterium (50%) were the most sensitive to alcoholic extract of flowers of chamomile (MIC in ranges ≤ 0,1-0,8 mg/ml). The strains of Porphyromonas spp. (47%) and Peptostreptococcus spp. (39%) were less sensitive to Azulan. Gram-negative anaerobic cocci belonging to genera Veillonella were the most resistant to tested extract. Growth over a half of these strains (56%) were inhibited in ≥ 6,4 mg/ml. The results show considerable activity of alcoholic extract of flowers of chamomile to all groups of studied anaerobic bacteria isolated from patients.